Objavljeno 25. ožujka, 2019.
Što je manje energije iz škrobnih namirnica, veći su izgledi za razvoj fibrilacije atrija
Popularne dijete kojima se konzumentima preporučuje nizak udio ugljikohidrata u prehrani, a promiču ih poznate osobe, poput Gwyneth Paltrow i sestara Kardashian, ali i neki liječnici, mogu povećati rizik od razvoja poremećaja srčanog ritma, što može rezultirati i moždanim udarom, pokazuju nova istraživanja.
Kod osoba koje u organizam unose manje energije iz škrobnih namirnica poput kruha, tjestenine i krumpira zabilježeni su veći izgledi za razvoj fibrilacije atrija, ustanovili su znanstvenici koji su proučavali učinak unosa ugljikohidrata u organizam na zdravlje.
Došli su do zaključka da su osobe koje pate od poremećaja srčanog ritma ili fibrilacije atrija (AFib) sklonije moždanom udaru, kao i zatajenju srca.
"S obzirom na potencijalni utjecaj na razvoj aritmije, naša studija upućuje na to da bi se ova popularna dijeta, odnosno metoda kontroliranja težine trebala preporučivati s mnogo opreza", kazao je dr. Xiaodong Zhuang, kardiolog s kineskog Sveučilišta Sun Yat-Sen u Guangzhou, koji je vodio istraživanje. Studija je bila usredotočena na nedostatke što ih nosi potpuno izbacivanje ugljikohidrata s jelovnika, a vođena je u sklopu velikog istraživanja kojim je obuhvaćeno pola milijuna ispitanika. Rezultati studije bit će predstavljeni na godišnjoj međunarodnoj konferenciji Američkoga kardiološkog zbora u New Orleansu. Temelje se na podatcima iz dugogodišnje studije o opasnostima od razvoja srčanih bolesti, u koju je bilo uključeno 14.000 osoba koje na početku studije nisu bolovale od AFib-a. Kod osoba koje su dnevno dobivale manje od 45 posto kalorija iz ugljikohidrata, evidentiran je 18 posto veći rizik od razvoja fibrilacije atrija u odnosu prema osobama koje su ugljikohidrate konzumirale u umjerenim količinama, što znači između 45 i 52 posto kalorija.
Ustanovili su i da je rizik od razvoja fibrilacije atrija bio povećan neovisno o vrsti masnoća i proteina kojima je zamijenjen unos ugljikohidrata.
"Dijeta utemeljena na maloj količini ugljikohidrata povezuje se s povećanim rizikom od AFib-a, bez obzira na vrstu proteina i masnoća koje su zamijenile ugljikohidrate", kazao je dr. Zhuang. Znanstvenici pretpostavljaju da se to događa jer ljudi koji konzumiraju manje ugljikohidrata u prehranu unose više crvenog mesa i zasićenih masnih kiselina koje izazivaju upale i plodno su tlo za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Istodobno konzumiraju manje voća, povrća i žitarica, odnosno namirnica koje imaju protuupalni učinak. Životinjske proteine možete pronaći u mesu, ribi, jajima, mlijeku i siru, dok biljne u soji i grahoricama. Kako bi prehrana bila pravilna, potrebno je jednako unositi obje vrste proteinskih namirnica.
Hina
Dijeta utemeljena na maloj količini ugljikohidrata povezuje se s povećanim rizikom od AFib-a, bez obzira na vrstu proteina i masnoća koje su zamijenile ugljikohidrate