Sport
KUP EHF-a

Mađari slavili u Našicama, NEXE zakomplicirao situaciju
Objavljeno 23. ožujka, 2019.

Rukometaši NEXE-a doživjeli su drugi poraz u B skupini EHF-a. Iz našičke dvorane bodove su odnijeli rukometaši Grundfos Tatabanye, koji su sada skočili na prvo mjesto na tablici, a kako u posljednjem kolu igraju kod kuće protiv Eurofarm Rabotnika vjerojatno će s te pozicije i krenuti u četvrtfinale. Stoga je jasno kako su bučno proslavili svoju pobjedu zajedno sa svojim navijačima koji su u velikom broju stigli u Slavoniju i cijelu utakmicu bili im glasna potpora. Našičani su ovim porazom zakomplicirali situaciju. Visi im i četvrtfinale, a u posljednjem kolu gostuju u Hannoveru kod Bundes ligaša. 
Vatreno je bilo na tribinama, ali je vatreno i započeo susret. Prvi NEXE-ov napad završio je dosuđenim sedmercem kojeg nije iskoristio Ante Gadža, odnosno obranio mu je Szekely. Gadža je bio sudionik i važnog događaja u sljedećem domaćem napadu. Srednjaku NEXE-a naime Miloš Božović pogodio je šakom nos. Vjerojatno nenamjerno, ali vrlo neoprezno, pa je Gadža neko vrijeme gotovo bio u knock-downu. Nakon što se Gadža pridigao, suci su Božoviću opravdano pokazali crveni karton. No, to nimalo nije demotiviralo gostujući sastav kojeg je iz Tatabanye došlo bodriti 200-ak vrlo glasnih navijača. Štoviše, impresionirani ambijentom bili su Našičani. Vrlo loše su ponovno ušli u utakmicu. U obrani nisu pravovremeno izlazili na opasnu mađarsku vanjsku liniju predvođenu desnim vanjskim Rumunjem Cosmin Grigorasom pa je vratar Moreno Car bio doslovce na streljanju.  U napadu, bez strpljenja i izrađenih akcija, malo ili gotovo ništa lopte nisu prolazile na crtu što dovoljno govori kako je Tatabanya odigrala vrlo kvalitetno obranu i da je trener Vladan Matić znao kako uštopati glavnu NEXE-ovu snagu. Rezultat toga je već u desetoj minuti vodstvo gostiju 7:2. Upravo sedmi pogodak, kojim je trener Našičana Hrvoje Horvat natjeran na zvanje time-outa već u desetoj minuti postigao je hrvatski reprezentativac Jakov Vranković, koji je zaigrao na desnom krilu obzirom da je Grigoras bio vrlo raspoložen na njegovoj prirodnoj poziciji desnom vanjskom. Nije tu Grundfos Tatabanya stala sredinom poluvremena vodili su sa čak 10:3 što je dodatno razgalilo njihove navijače. Povukao je Horvat i konkretne poteze s klupe, iskusniji Barišić-Jaman, na vrata je stao Perica Lelić umjesto Morena Cara koji do izlaska nije imao ni jednu obranu. Nešto kasnije umjesto Vide ušao je i Zrnić. Zaigrali su tada i domaći čvršće u obrani, počeli i smanjivati razliku pa su stigli na tri razlike, a u 26. minuti kod rezultata 12:9 bili u napadu i za „minus dva“. Međutim, Barišić-Jaman je bacio loptu u bunar. Veliki hendikep za NEXE-ovu obranu bilo je drugo isključenje Marka Mrđenovića u 22. minuti.  Čini se drugo je bilo prestrogo pa je to izazvalo revolt kod svih igrača NEXE-a. Bjeloruski suci već tada su počeli „gubiti konce“ pa su radi smirivanja situacije isključili i NEXE-ovca Tomića i gostujućeg igrača Rostu. Na žalost završnica prvog poluvremena ponovno je pripala gostima, vratili su na pet pogodaka prednosti, bili u prigodi i za šest, ali je njihov posljednji napad prije odlaska na odmor bio zaustavljen. Dojam je kako Našičani nisu adekvatno odgovorili na gostujuću agresiju, ali isto tako niti suci nisu adekvatno kažnavali njihove grubosti u obrani. Primjerice, oba našička pivota i Tomić i Šipić morali su mijenjati svoje dresove, jer im je prva garnitura bila skroz potrgana zbog stalnog povlačenja gostujuće obrane.
U nastavak je Horvat krenuo sa „sedmim igračem“. I odmah loše po NEXE. Šut Barišića-Jamana zaustavila je vratnica, lopta se odbila do Vujovića, koji je lako bacio u praznu mrežu. Čuvali su gosti stečenu prednost, a kako su kvalitetno i čvrsto igrali u obrani svjedoči da je NEXE prvi gol s crte postigao u 43. minuti kada je strijelac bio Tomić. Odmah potom svoj prvi pogodak postigao je Šipić, ali iz kontra napada. Sredinom poluvremena zbog istegnuća prepona na klupu je morao Perica Lelić, koji je imao osam obrana i bio među boljim domaćim pojedincima. U posljednjih 12 minuta, nakon time-outa povukao je Horvat možda i posljednji potez za mogući „povratak iz mrtvih“.  Zaigrao je NEXE 4-2 obranu, koju smo vrlo rijetko gledali ove sezone. No, susret je već otišao u podmaklu fazu da bi bilo mirnoće prije svega u završnici akcije, a istovremeno i čvrstoće u obrani uz po koju izvanserijsku obranu vratara. Tako se možda i moglo preokrenuti rezultat. A sve to je izostalo. Barem u onom obujmu pa da dođe do preokreta, a ne samo ublažavanja poraza. Štoviše, razbranio se gostujući vratar Maeton Szekely. Nakon obrane sedmerca Zrniću potpuno su se razgalili gostujući navijači pa smo do kraja susreta samo slušali njihovu pjesmu u našičkoj dvorani.

Krešimir Lacković

NEXE  26(9)
GRUNDFOS TATABANYA 29(14)
Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Gledatelja: 2000. Suci: Dzmitry Nabokau i Siarhei Kulik (Bjelorusija).
NEXE: Lelić (8+0), Car (2+0), Šipić 1, Gadža 3, Leban, Eter 2, Zrnić 4(2), Mrđenović, Barišić-Jaman 3, Buvinić 5, Jelinić 3, Vida 2, Lončar, Lavrič, Tomić 2 i Jaganjac 1.
GRUNDFOS TATABANYA: Demeny (2+0), Szekely (8+1), Božović, Pasztor, Vujović 7(2), Juhasz 5,, Sipos 3, Rozner, Nagy 2, Borzas 2, Ilyes,  Rosta 2, Gyori, Grigoras 6, Denes i Vranković 2.
SEDMERCI: NEXE 4(2), Grundfos Tatabanya 2(2); ISKLJUČENJA: NEXE 2 minute (Mrđenović 2+2, Tomić 2), Grundfos Tatabanya 4  minute (Sipos 2, Rosta 2). CRVENI KARTON: Božović (Grundfos Tatabanya).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike