Osijek
ZAMIJENJEN UREĐAJ STAR 17 GODINA

Grad donirao Urologiji novi
laser za razbijanje kamenaca
Objavljeno 23. ožujka, 2019.

Nakon što je lani donirao 100.000 kuna za potrebe Klinike za ginekologiju KBC-a Osijek, ove je godine Grad Osijek donirao novih 260.000 kuna za nabavu lasera za endoskopsko razbijanje kamenca u urinarnom traktu - i to Zavodu za urologiju.

U povodu toga jučer je gradonačelnik Ivan Vrkić obišao Zavod za urologiju gdje je najavio da će Grad Osijek ove godine dati i dodatnih 100.000 kuna za Ginekologiju i 250.000 kuna za Zavod za bolesti srca i krvnih žila. Grad je, prema riječima gradonačelnika Vrkića, to u mogućnosti jer je napokon stabilizirao financije i isplatio dugove.

- Iako prema zakonu i proračunu mi nemamo obvezu sufinancirati državne bolnice, naša obveza je da pomognemo, a ona dolazi od strane naših sugrađana koji se ovdje liječe. Imamo sjajne stručnjake koji ovdje rade i moramo pomoći s opremom te pokazati da smo sredina koja ima znanje i struku - komentirao je Vrkić. Na upit je li se na najavljenu donaciju Kardiologiji odlučio nakon vlastite hospitalizacije, komentirao je kako je imao osjećaj za ovaj odjel i ranije.

Inače, vrijedni laser za unutartjelesno razbijanje kamenaca osječkoj je bolnici bio prijeko potreban, jer se stari laser nakon 17 godina pokvario te više nije bio u funkciji.

- Godišnje obavimo oko 500 zahvata ekstrakorporalnog mrvljenja kamenca putem litotriptora koji smo lani dobili donacijom Vlade RH. Minimalno invazivnim metodama, kao što je ovaj laser, obavimo još oko 200 zahvata godišnje. To su zahvati za koje su nam potrebni ovi instrumenti, a koje koristimo i dva do tri puta dnevno. Liste čekanje za ove zahvate su minimalne, recimo ako pacijent danas dođe, u roku od mjesec dana on je na redu za postupak, a oporavak je brz i već drugi dan nakon zahvata on ide kući - objasnio je dr. Josip Perković sa Zavoda za urologiju.

Inače, podsjetimo kako je krajem prošle godine Ministarstvo zdravstva donijelo rješenje prema kojemu se Zavodu za urologiju KBC-a Osijek verificira i potvrđuje da je i u sljedećih pet godina Referentni centar Ministarstva zdravstva za urolitijazu. To znači da je upravo osječka Urologija najbolji zdravstveni centar u Hrvatskoj za liječenje bubrežnih kamenaca. Osječka je bolnica taj status dobila još 1999., a uspjela ga je zadržati zato što u ovom trenutku ima vrhunski medicinski kadar, ali i opremu u koju je samo u posljednje dvije godine uloženo šest milijuna kuna. Samo od 2011. do 2017. u toj bolnici bubrežne je kamence liječilo čak 3000 pacijenata. Čak trećina svih zahvata na osječkoj Urologiji odnosi se na liječenje kamenca, a na stolu za razbijanje kamenca dnevno se u KBC-u Osijek nađu i do dva pacijenta. Ipak, statistike ne pokazuju da su Slavonci prema bilo čemu skloniji bubrežnim kamencima. Tako na ovom području od bubrežnih kamenaca oboli od tri do šest posto stanovništva.

Nefreteta Z. Eberhard
Najčitanije iz rubrike