Kultura
OTVORENA IZLOŽBA U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI U ZAGREBU

Prva velika retrospektiva Ivane Popović
Objavljeno 23. ožujka, 2019.

ZAGREB

Velika retrospektivna izložba "Ljubav i otpor" Ivane Popović otvorena je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti s više od 250 radova koji autoricu predstavljaju u svestranosti njezina stvaralaštva od područja kazališta, kostimografije, performansa, kiparstva do mode, slikarstva, crteža, primijenjene umjetnost i produkt dizajna.

Umjetnica, koja je za života isprepletala sva ta područja stvarajući u različitim medijima, predstavljena je na 2. katu MSU-a, u Prostoru za povremene izložbe, nizom originalnih radova, fotografijama eminentnih domaćih fotografa koji su pratili njezin rad i javno djelovanje, dokumentacijom, videosnimcima performansa i kazališnih predstava, kostimima koje je radila za neke od najvažnijih predstava.

Iz modnog segmenta njezina rada posebno se ističu "Žrtve mode" i "Standard konfekcija", a iz vizualnog skulpture - najvažnija dva ciklusa Promatrači i Babuške te, među ostalim, ciklusi Super Sing te slike nastale na Palmižani.

Ivančević: Humanizam je imanentan u radu Ivane Popović

Autorica i kustosica izložbe ‘‘Ljubav i otpor‘‘, Nataša Ivančević, rekla je kako je izložba nastala nakon dvogodišnjeg istraživanja opusa prerano preminule umjetnice koji nije bio obrađen. Uslijedilo je prikupljanje brojnog materijala, u čemu joj je u velikoj mjeri pomogla umjetničina majka Leposava Popović.


Uz brojne poklonike rada Ivane Popović iz svijeta umjetnosti i mode, na izložbi su bile umjetničine kćeri i majka, koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu i pokazali svoju ljubav i suosjećanje za Ivanu.


Već od prvih izvedbi (revija šešira u Kulušiću 1989., predstava Ribizl bomba na Eurokazu 1991.) razabiru se elementi koji će trajno obilježiti njezin rad od sklonosti igri, parodiji, travestiji i ironiji do skulpturalnosti kostima i preobrazbi tijela kostimom, kao i umjetnički aktivizam u skladu s kojim je kritički sagledavala, preispitivala i ismijavala mnoge društvene fenomene, poput nametnutih jednoobraznih standarda ljepote i odijevanja, nacionalizma, etnokiča i malograđanštine.
Izložbu prati katalog - monografija - na 376 stranica i s 430 fotografija, koja počinje i završava s Ivanom Popović, otvara ju njezin intervju iz časopisa Metro iz 1995., a zatvara tekst o "Promatračima". Tu su još tekstovi Ive Šimata Banova, njezina profesora s Akademije likovnih umjetnosti, dramatičara Vladimira Stojsavljevića, koji ju je pratio od samih početaka, Martine Petranović, koja je popisala njezinu kostimografiju, a Ivan Vidić podsjetio je na njezinu zanimljivu osobnost. Hina/D.Kć.
DO 28. TRAVNJA
Izložba će biti otvorena do 28. travnja, a pratit će ju bogati edukativni program i vodstva. Za svečanost otvorenja studenti Akademije dramske umjetnosti pripremili su performans ‘‘Žrtva mode‘‘, a posebna izložba u predvorju Muzeja predstavlja radove studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna inspirirane njezinim stvaralaštvom.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike