Kultura
U ĐAKOVAČKOM KINU GRAĐANI ĆE MOĆI POGLEDATI ENERGIJU I KREATIVNOST STUDENTSKIH PREDSTAVA IZ RAZNIH DIJELOVA EUROPE

Sedam predstava u pet dana - BESPLATNO!
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Studenti će na inventivan način reinterpretirati klasike svjetske lektire – od ishodišnih ljubavnih priča Adama i Eve te Romea i Julije pa do Orwellove “Životinjske farme”
U pet dana trajanja ovogodišnjeg festivala Dioniz, svake će se večeri održati studentska predstava. Sve izvedbe su za zainteresirane građane besplatne, tako da za posjetitelje to može biti jedinstvena prilika da steknu uvid u invenciju, energiju i vitalizam studenata kazališnih akademija iz raznih dijelova Europe.

Tom prilikom će na sceni nastupiti i poneki student ili studentica za kojega ćemo kasnije čuti da je stasao u zvijezdu europskoga glumišta, pa stoga – zahvaljujući festivalu Dioniz – imamo ekskluzivnu mogućnost upoznati se s mladim talentima dok su još u fazi debitiranja.

Dvije fatalne ljubavne priče
Što se tiče repertoarne ponude iz revije ovogodišnjih studentskih predstava na festivalu Dioniz, naslovi upućuju da je riječ o predstavljanju klasičnih djela svjetske književnosti. Međutim, to ne mora značiti i doslovnu reprodukciju lektirskog teksta na sceni, nego se iza tih kanonskih naslova možda krije inventivna, originalna, pa možda čak i subverzivna interpretacija tih klasika.

Najambicioznijim se čini nastup Umjetničke akademije u Splitu s naslovom ‘’Romeo i Julija’’, s obzirom na to da je to djelo bilo i na službenom repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, gdje su studenti splitske Umjetničke akademije defilirali i asistirali u sporednim ulogama, tako da u svoje studentsko iskustvo već mogu upisati nastup na relevantnoj i zahtjevnoj pozornici jednog HNK-a.

Novosadski studenti su se pak opredijelili za biblijsku priču o Adamu i Evi.

‘’Adam i Eva – sedam smrtnih grijehova’’ ispitna je predstava iz predmeta ‘’Scenski pokret’’ s prve godine studija u trajanju od 40 minuta. Koristeći se biblijskim motivima i pričom, pantomimom i pokretom – najavljuju novosadski studenti – dočarana je priča o Adamu i Evi. Istaknimo da je predstava izvedena i na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu.

Uvijek aktualni Orwell
Studenti iz Freiburga, sudeći prema najavnim opisima, pokušat će aktualizirati klasik ‘’Životinjsku farmu’’ Georgea Orwella te uspostaviti komentatorski odnos prema današnjim problemima u društvu koristeći se Orwellovim kritičkim oštricama i Orwellovom simbolikom o totalitarnom svijetu u kojemu se životinje pobune.

Orwellov predložak vrvi univerzalnim i kroničnim društvenim problemima koji se kontinuirano ponavljaju tijekom povijesti, od totalitarnog ropstva do afirmiranja ideala slobode i jednakosti, pa će stoga biti zanimljivo provjeriti u čemu su iz današnjeg repertoara svjetskih nepravdi studenti iz Freiburga prepoznali orvelovske teme.

U kontekstu ovakvog repertoarnog slijeda čini se da će jedino zagrebački studenti odstupiti od ovog trenda reaktualiziranja klasika, te će publici predstaviti seriju improvizacija, objedinjenih pod naslovom ‘’Brko ili krv nije voda’’.

- Naglasak je na osvještavanju potrebe prisutnosti i bivanja na sceni, emotivnoj strukturi situacije, upravljanja svojom nutrinom (unutrašnja mizanscena), jednostavnom, ali učinkovitom korištenju glumačkih sredstava (riječ, pogled, gesta), koncentraciji na partnera te upotrebi tišine i pauze kao sastavnog dijela dramske situacije – najavljuje njihov mentor Joško Ševo.
U CENTRU ZA KULTURU: RASPORED PREDSTAVA - ULAZ SLOBODAN!
l Srijeda, 27. ožujka (svečano otvorenje festivala)

20 sati: “Ja to (ne) mogu” (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku)



l Četvrtak, 28. ožujka

19 sati: “Romeo i Julija” (Umjetnička akademija u Splitu)

20 sati: “Neutralna maska” (Anton Bruckner Privatuniversitat iz Linza)

l PETAK, 29. OŽUJKA

19 sati: ‘’Životinjska farma’’ (Freiburger Schauspielschule, Freiburg)

l SUBOTA, 30. OŽUJKA

19 sati: “Adam i Eva” (Akademija umetnosti Novi Sad)

l NEDJELJA, 31. OŽUJKA

19 sati: “Brko ili krv nije voda” (Akademija dramskih umjetnosti Zagreb)

20.30: “Vreća puna taskova” (Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku)
Festival završava predstavom osječkih studenata “Puna vreća taskova”
Program završetka festivala Dioniz također će biti u svečanom tonu te će se tom prigodom u nedjelju, 31. ožujka, od 20.30 u đakovačkom kinu održati raznovrstan slijed događaja na kojima će se rezimirati tijek festivala i opuštenije pogledati scenske nastupe kolega. U okviru takvog programa nastupit će studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku s predstavom pod naslovom “Puna vreća taskova”.

Rad je izvorno nastao na poziv međunarodnog festivala PLATFORMA HR u organizaciji plesnog centra Tala u svibnju 2018. u Zagrebu. Predstava je u povodu toga stvarana tijekom ljetnog semestra kolegija “Ritual i ples”.
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike