Novosti
ISUSOVAČKI GENERAL U POSJETU HRVATSKOJ

Susret o. Sose i s učenicima osječke Isusovačke gimnazije
Objavljeno 22. ožujka, 2019.

Osijek će u petak pohoditi vrhovni poglavar Družbe Isusove (Societas Jesu) o. Arturo Sosa. On se nalazi od 21. do 23. ožujka u posjetu hrvatskim isusovcima u povodu 350. obljetnice osnutka Sveučilišta u Zagrebu koje je nastalo dodjeljivanjem diplome rimskog cara i ugarsko-hrvatskog kralja Leopolda I. tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom i kraljevskom gradu Zagrebu te 30. obljetnice isusovačkog Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.


Posjet isusovačkog generala Osijeku bit će kratak, a tijekom jednosatnog boravka u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji koji počinje u 10 sati o. Arturo Sosa susrest će se s profesorima, učenicima i osječkim isusovcima. Uvodne govore držat će o. Sebastian Šuljević, S.J., ravnatelj Isusovačke gimnazije i superior Rezidencije Družbe Isusove u Osijeku, te dr. sc. o. Axel Bödefeld, S.J., ravnatelj Gimnazije Loyola u Prizrenu (Kosovo). Nazočnima će se obratiti i generalni superior o. Sosa koji će govoriti o isusovačkoj pedagogiji, a potom i odgovarati na pitanja učenika.


Nakon posjeta Osijeku, isusovački general pohodit će i Đakovo gdje će se sastati s đakovačko-osječkim nadbiskupom mons. Đurom Hranićem. Istog dana u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu predvodit će večernju svetu misu na latinskom, hrvatskom i engleskom jeziku tijekom koje će svečane zavjete polagati trojica isusovaca. Među njima će biti i o. Hrvoje Mravak iz Osijeka, vjeroučitelj na Isusovačkoj gimnaziji u Osijeku i voditelj Studentskog katoličkog akademskog centra Osijek. Isusovački general o. Arturo Sosa doputovao je u Zagreb u četvrtak te se odvojeno susreo sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem te rektorom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damirom Borasom. Glavna svečanost u povodu dviju velikih obljetnica isusovačkog reda u Hrvatskoj održana je na isusovačkom Fakultetu filozofije i religijskih znanosti na Jordanovcu.
Generalnog superiora Družbe Isusove smatra se jednim od najmoćnijih dužnosnika u Katoličkoj Crkvi s obzirom na elitnu poziciju koju jezuiti imaju i činjenicu da je riječ o najbrojnijem muškom redu. Kolokvijalno ga se naziva i "crnim papom", ponajviše zbog crnog habita koji nosi. Poznato je da je sadašnji papa Franjo prvi isusovac na čelu Crkve. General o. Arturo Sosa dolazi iz Venezuele, a zbog tvrdih ljevičarskih stajališta nazivaju ga još i "marksistom". Tu etiketu je zaradio zbog srdačne dobrodošlice Fidelu Castru (inače isusovačkom učeniku u mladosti) 1989. prilikom njegova posjeta Venezueli koji je u to vrijeme aktivno progonio Katoličku Crkvu na Kubi. D.Celing
Arturo Sosa

poglavar Družbe Isusove

RADOST U SEBEDARJU

"Sveučilišna uključenost, kako je razumijemo u isusovačkoj tradiciji, treba imati kreativni kapacitet koji se iznad svega očituje u sposobnosti da preduhitri vlastito vrijeme, da bude nekoliko koraka ispred svog vremena. To je osobito važno u razdoblju globalizacije i brzih promjena koje digitalna kultura samo ubrzava. Sveučilište je povlašteno mjesto razlučivanja trendova i mogućih učinaka različitih struja globalizacije, kako bi promicalo one koje rađaju cjeloviti život. Imamo razlučiti gdje globalizacija putem standardizacije kultura može ugroziti raznolikost kultura, a gdje, naprotiv, može promicati prigode za interkulturalnost. Čini se da sveučilište također predstavlja povlašteno mjesto za istraživanje duhovnog iskustva religije kao kulturološke dimenzije, potičući nadvladavanje fundamentalizma", rekao je o. Arturo Sosa na svečanoj akademiji u Zagrebu. "Potičem vas da društvu pružite stručnjake i istražitelje koji ustraju na putu cjelovite humanizacije, jasno svjedočeći svoje predanje i radost u sebedarju za druge i opće dobro", istaknuo je.
Možda ste propustili...