Novosti
OSJEČKA JAVNA VATROGASNA POSTROJBA POSLALA RAČUN ZA SPAŠAVANJE ŽIVOTA

Izvlačili čovjeka iz vozila i naplatili 2800 kuna?!
Objavljeno 22. ožujka, 2019.

Nesvakidašnji račun Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka stigao je na adresu DVD-a Ivanovac. Osječki JPVP ispostavio je račun na iznos od 2.802,50 kuna DVD-u Ivanovac nakon prometne nesreće 9. ožujka, u kojoj je ozlijeđenoj osobi bila nužna pomoć vatrogasaca.


Na teren su tada izišli osječki profesionalni vatrogasci, a potom je poslan račun koji sadržava stavke njihova rada - dva vozila, prijeđene kilometre te hidraulički alat i opremu za spašavanje, i to, kako neslužbeno doznajemo, člana njihove postrojbe. Mihael Prekratić, zapovjednik DVD-a Ivanovac, neugodno je iznenađen te tvrdi kako JPVP Grada Osijeka nije u pravu te da se, prema čl. 39 Zakona o vatrogastvu, intervencije takvoga tipa ne smiju naplaćivati.


- Ovo je prvi put da smo od njih dobili račun. Ja taj račun neću platiti, jer mi zakonske odredbe to omogućuju - kaže Prekratić.


Slično odgovara i Zdravko Cvenić, zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, koji kaže da nije dopušteno naplaćivanje vatrogasnih intervencija kakva je spomenuta. Treba li očistiti prometnicu, ukloniti dijelove vozila i slično, objašnjava Cvenić, vatrogasna postrojba može ispostaviti račun, no za intervenciju spašavanja ljudskih života nipošto ne.


- U pravilu vatrogasci ništa ne bi smjeli naplaćivati, jer ih financira RH iz državnog proračuna, čime su pokriveni njihovi troškovi i druge stavke. To je institucija koja spašava ljudske živote. Nažalost, ovo nije presedan, jer su se javne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj, mogu to tako reći, osilile i šalju račune za bilo što - naglašava Cvenić, dodajući kako ovaj primjer nije iznimka.


Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski kaže da zna za račun koji je poslao JPVP Grada Osijeka, no da je pogreškom poslan DVD-u Ivanovac umjesto na adresu Općine. Kaže i kako je na adresu Općine nedavno stigao račun JPVP-a Grada Osijeka također nakon prometne nesreće u kojoj je ozlijeđena osoba.


- Još uvijek smo u razgovorima i pregovorima što ćemo učiniti. Općina je nedavno dobila račun također nakon intervencije osječkog JPVP-a i još ga nismo platili. Vjerujem da će i račun koji je pogreškom ispostavljen DVD-u Ivanovac završiti kod nas. Ipak, moram reći da je sustav taj koji treba riješiti koja su djelovanja DVD-ova, a koja javnih postrojbi, da bismo znali trebamo li participirati - objašnjava Tubanjski, dodajući da se sastao sa zapovjednikom JPVP-a Grada Osijeka Perom Čemanom. Dodaje kako Općina, uz DVD Ivanovac, ima i DVD Antunovac, koji u piramidalnom sustavu zapovijedanja izlaze na intervenciju, no ne mogu odrađivati sve, pa dio intervencija mora odraditi profesionalna postrojba. Tubanjski kaže da se ova nejasnoća treba razriješiti na višoj razini.


- Znam slovo zakona, ali moram misliti i na svoje mještane - poručuje Tubanjski.
Zapovjednik Pero Čeman nije se javljao na naše pozive i poruke da prokomentira slučaj. M.Mihelić


Marija Mihelić
Zdravko Cvenić

zapovjednik županijskog HVZ-a

Zakonski je zabranjeno naplaćivati spašavanje ljudskih života DVD-u, pojedincu ili ozlijeđenoj osobi. Naplatiti se može ako netko zatraži pomoć vatrogasaca nakon intervencije spašavanja.
Što kaže zakon?
Prema čl. 39 Zakona o vatrogastvu, za spašavanje ljudi iz neposredne životne opasnosti ne može se tražiti naknada nastalih troškova. Iznimno od odredbe iz stavka 1 ovoga članka, troškovi vatrogasne intervencije naplaćuju se od pravne i fizičke osobe koja je svojom krivnjom prouzročila događaj na temelju pravomoćne sudske presude. "Zakon je dvosmislen, jer je opet ponajprije bila riječ o spašavanju života", kaže Prekratić.
Najčitanije iz rubrike