Novosti
EUROPSKI ČELNICI POSTAVILI UVJETE BRITANSKOJ PREMIJERKI

Europska unija odobrit će Theresi May odgodu Brexita do 22. svibnja
Objavljeno 21. ožujka, 2019.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije u četvrtak su u Bruxellesu raspravljali o nacrtu zaključaka prema kojemu se Velikoj Britaniji odobrava odgoda izlaska iz EU-a do 22. svibnja pod uvjetom da britanski parlament sljedeći tjedan potvrdi sporazum o razdruživanju, koji je već dva puta odbio.


Britanska premijerka Theresa May tražila je odgodu do 30. lipnja kako bi dobila što više vremena da progura svoj sporazum u parlamentu. Međutim, sudeći prema nacrtu zaključaka, dobit će odgodu samo do europskih izbora, koji se održavaju od 23. do 26. svibnja. "Budući da Ujedinjena Kraljevina ne namjerava održati izbore za Europski parlament, nije moguća odgoda nakon toga datuma", kaže se u nacrtu zaključaka. U nacrtu se ponavlja da ne dolazi u obzir ponovno pregovaranje o sporazumu o razdruživanju. Nacrt zaključaka može se mijenjati i hoće li proći zavisi od toga hoće li dobiti potporu svih 27 čelnika.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je britansku premijerku da će se Britanija suočiti s neuređenim Brexitom ako parlament ne usvoji njezin sporazum s EU-om u trećem pokušaju idući tjedan. "Moramo biti jasni prema sebi, našim britanskim prijateljima i našem narodu. Prvo smo dvije godine pregovarali o sporazumu o izlasku. O njemu se ne može ponovno pregovarati. Drugo, u slučaju još jednog ‘ne‘ na glasanju u Britaniji, idemo prema izlasku bez sporazuma. Svi to znaju," rekao je Macron po dolasku na jednodnevni summit. Europski čelnici ne smiju dopustiti da se razvlači ta zbrka oko Brexita, istaknuo je Macron.


May je kazala da još uvijek radi na dobivanju potpore parlamenta za svoj sporazum, koji predviđa bliske ekonomske veze s EU-om nakon Brexita. "Kratka odgoda dala bi parlamentu vremena da donese konačnu odluku u skladu s rezultatima referenduma", rekla je premijerka.
Prema mišljenju Komisije, odgoda do početka izbora za Europski parlament ne bi predstavljala problem. Velika Britanija u tom slučaju ne bi sudjelovala na europskim izborima i primjenjivala bi se nova raspodjela mjesta u EP-u. Veće produljenje, koje bi, prema Komisiji, moralo trajati najmanje do kraja ove godine, znači da Velika Britanija mora organizirati europske izbore, a primjenjivala bi se postojeća raspodjela mjesta u EP-u. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u govoru pred donjim domom njemačkog parlamenta uoči summita izrazila zabrinutost koju dijeli s Europskom komisijom da odgoda koju predlaže May znači da će Britanija i dalje biti članica EU-a tijekom izbora za novi saziv Europskog parlamenta. "Što se tiče datuma 30. lipnja, moramo uzeti u obzir da su u svibnju europski izbori. To znači da se mora poštovati budućnost i legalnost europskih izbora. No zasigurno možemo pozitivno razgovarati o kratkoj odgodi", rekla je Merkel. H/D.Pav.
PLENKOVIĆ: PRIMJERENA ODLUKA O FIDESZU
Premijer Andrej Plenković pozdravio je kompromisnu odluku Europske pučke stranke o suspenziji vladajuće mađarske stranke Fidesz. "Smatram da je ta odluka primjerena i to je jasna poruka da kao politička obitelj nismo u stanju prihvatiti službenu vladinu kampanju koja stavlja u netočan i krivi kontekst i predsjednika Europske komisije i aktivnosti EU-a koje se odnose na migracije", izjavio je Plenković. EPP je suspendirao Fidesz prihvativši kompromis za koji su glasovali i predstavnici suspendirane stranke. Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, nema pravo glasa i nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. Plenković kaže da je postignuti kompromis zagovarao i HDZ. "Koristili smo sve naše kanale kojima možemo otvoriti prostor Manfredu Weberu, našem spitzenkandidatu, da vodi asertivnu, proaktivnu kampanju i da pokažemo čvrst stav, a s druge strane da ostavimo prostor za konačne odluke nakon europskih izbora", kaže Plenković. Evaluacijski odbor pratit će ispunjava li Fidesz uvjete: prestanak kampanje protiv Bruxellesa, isprika EPP-u te rješavanje problema protjerivanja Srednjoeuropskog sveučilišta iz Budimpešte.
Možda ste propustili...