Svijet
KALIFAT SE BLIŽI KRAJU

Bitka za posljednju enklavu IS-a
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Operacija zauzimanja posljednje enklave Islamske dražve (IS) bliži se kraju i nema u srijedu znakova borbe između skrivenih džihadista i pripadnika Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Reutersovi izvjestitelji s uzvisina nad Baghouzom na obali Eufrata, blizu iračke granice, javljaju da je područje mirno i da SDF pretražuje teren u potrazi za tunelima i protupješačkim minama.
SDF je u utorak zauzeo logor u kojem su džihadisti organizirali posljednji obranu te malene enklave i potisnuli zadnje borce na komadić zemlje na obali Eufrata. U srijedu SDF, koji uživa potporu Sjedinjenih Država, nije objavio nove vijesti o sudbini preostalih džihadista. Viđena je skupina žene i djece koja je napuštala područje Baghouza. Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pokazao novinarima dvije karte Sirije, jednu koja pokazuje područja pod kontrolom Islamske države kada je on izabran 2016., i kako to izgleda danas. "Kada sam preuzeo dužnost predsjednika bio je to kaos", rekao je Trump, pokazujući crvena područja pod nadzorom ISIS-a. "Sada, na donjoj... nema crvene. Zapravo, postoji mala točka koja će nestati do večeras. Tako da je ISIS crveno ovdje, a donja je kako to izgleda danas", rekao je. Konačni poraz IS-a u Baghouzu znači kraj njihove kontrole trećine Sirije i Iraka koje su zauzeli 2014. i proglasili kalifat. Iako će gubitak Baghouza biti velika prekretnica u sada već osam godina dugom ratu u Siriji, ta skupina i dalje je prijetnja. Neki su ostaci IS-ovaca skriveni u središnjoj sirijskoj pustinji, a drugi su pobjegli u iračke gradove gdje će voditi kampanju destabiliziranja vlade. Sudbina IS-ova vođe Abu Bakra al-Baghdadija nije poznata, kao ni što je s ostalim zapovjednicima, iako SAD vjeruje da je al-Baghdadi danas u Iraku. Žene i djeca koji su napustili Baghouz u razgovoru sa stranim novinarima opisali su strašne uvjete u kojima su živjeli izloženi svakodnevnim bombardiranjima, nestašicama hrane, pa su jeli travu.H
Civilne žrtve, ili medijski rat?
U posljednja 24 sata pristaše IS-a i aktivisti svjesno su na društvenoj mreži objavili fotografije žena i djece, od kojih su neki živi, a drugi mrtvi među tijelima poginulih boraca, uz komentar da su to posljedice bombardiranja međunarodne koalicije koja iz zraka podržava borce SDF-a. Agencija Reuters nije bila u mogućnosti provjeriti autentičnost tih fotografija. Koalicija tvrdi da poduzima sve kako bi izbjegla civilne žrtve i provodi istrage o pogibijama civila. Od 9. siječnja više od 60.000 ljudi napustilo je enklavu.
Možda ste propustili...

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

Najčitanije iz rubrike