Osijek
INICIJATIVA TURISTIČKE ZAJEDNICE

Produžiti boravak u Osijeku turista s riječnih kruzera
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
TZ želi u Osijek, kao ukrcajnu luku, putnike s kruzera privući koji dan ranije ili ih zadržati nakon iskrcaja

U suradnji Turističke zajednice grada Osijeka i turističke agencije Arriva Travel jučer je na brodu-restoranu Galija, koji je ujedno i pristanište za riječne kruzere, održana prezentacija ponude krstarenja Dravom i Dunavom s polascima iz Osijeka, kao i pratećih akcija i pogodnosti koje mogu očekivati gosti koji će se ukrcavati ili iskrcavati u Osijeku.

Samom činjenicom da je Osijek postao ukrcajna luka, pozicionirana na sredini dunavske rute, Turističkoj zajednici i osječkim ugostiteljima otvoren je put k realizaciji brojnih programa koji će biti važan zamašnjak u razvoju turizma na ovom području. U tom smislu, najava Lučke uprave, prema kojoj će u Osijek ove sezone uploviti čak 80 kruzera, dovoljno govori sama za sebe.

Kako bi animirali goste da posjete Osijek prije ukrcaja na kruzere, ili da nakon iskrcaja produže boravak u našem gradu, Turistička zajednica, u suradnji s ugostiteljima i turističkim vodičima, radi na raznim akcijama i programima, od popusta na smještaj, restorane i posjet Kopačkom ritu, do besplatnog razgleda grada u pratnji vodiča.

- Koristimo dolazak proljeća kako bismo najavili ovogodišnju sezonu, s naglaskom na činjenicu da je grad Osijek postao ukrcajna luka za krstarenja Dunavom, što nas svrstava među značajna odredišta za taj vid turizma. S obzirom na to da se na krstarenja kreće u prijepodnevnim satima, motiv nam je privući goste da u naš grad dođu i ranije, da noće u Osijeku i upoznaju se sa sadržajima koje nudimo, stoga smo priredili određene paket-aranžmane svih poslovnih subjekata koji se žele pridružiti toj akciji - rekao je Saša Uranjek, direktor TZ-a grada Osijeka.

Prema riječima Domagoja Butkovića, turističkog vodiča s bogatim iskustvom vođenja na riječnim kruzerima, osim standardnog obilaska Tvrđe, konkatedrale, Europske avenije i drugih osječkih znamenitosti, naš su adut i lokalne priče i običaji, nešto što turiste i inače najviše zanima.

- To su u prosjeku gosti od 60 do 65 godina koji često putuju, otvorenog su uma, željni učiti i puni su pitanja. Često im u boljem sjećanju ostanu manja mjesta poput Osijeka, jer tu imaju priliku razgovarati s domaćim ljudima i upoznati njihovu kulturu i običaje, a u Beču i Budimpešti sve se svodi na razgled grada - dodao je Butković.

Prema onome što smo čuli od Kristine Marić, voditeljice turističkih agencija Arriva Travel, krstarenje rijekama sve je popularnije i među Slavoncima. Cijene se aranžmana kreću od dvije i pol do četiri tisuće kuna, ovisno o ruti i broju noćenja, a goste privlače i akcijom kojom njihova karta postaje vaučerom za popuste kod Arrivinih partnera.

- Ponosni smo što smo prva agencija koja je našim domaćim gostima otvorila vrata u svijet riječnog krstarenja. Do sada su ona bila rezervirana za zapadnjačke goste s višim prihodima, međutim, cjenovno smo ih učinili prihvatljivijima i našem tržištu. Radi se o krstarenjima koja traju pet ili više dana, u koja je, važno je napomenuti, uključen pun pansion. Gastronomska je ponuda uistinu bogata, nude se specijaliteti zemalja kroz koje kruzeri prolaze i degustacija lokalnih vina, a uvijek volimo sačuvati i pokoje iznenađenje za naše goste.

Zanimanje je sve veće, u posljednjih nekoliko mjeseci opsjedaju nas upitima. Ne samo nas nego i Turističku zajednicu kao inicijatora tih pogodnosti, tako da je interes veći od kapaciteta koje nam brodari stavljaju na raspolaganje - rekla je Marić.

Ivan Alilović
SVE VEĆI BROJ MLAĐIH GOSTIJU
Iako su gosti riječnih kruzera u najvećoj mjeri srednje i starije životne dobi, sve je veći broj i onih mlađih.

- I moja je žena bila prilično skeptična vezano uz ovaj izbor našeg bračnog putovanja, međutim, vratila se oduševljena. Naime, kruzeri su kao hoteli s pet zvjezdica, nude sve, od bogate gastronomske ponude, barova, čitaonica, prostora za sunčanje do animacijskih programa i iznenađenja - rekao nam je vodič Ivan Glavaš.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike