Osijek
DAN OSOBA SA SINDROMOM DOWN

Sonja: Život s mojom Klarom je prelijep
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Šarenim neuparenim čarapicama, balonima, plesom, smijehom i uz mnogo zabave jučer je na Trgu Ante Starčevića obilježen Međunarodni dan osoba sa sindromom Down u organizaciji Udruge za Down sindrom Osječko-baranjske županije. Dan je to kad članovi Udruge skreću pozornost na važnost socijalizacije i zajedništva. Udruga trenutačno broji 45 članova, no svake godine u osječkom Kliničkom bolničkom centru rađa se četvero do petero djece s ovim sindromom. Istaknuo je to predsjednik Udruge Božidar Jukić, pojasnivši da Udruga roditeljima svojih članova olakšava borbu oko ostvarivanja svih prava, počevši od invalidnine, dječjeg doplatka, ali i uključivanja u školski sustav. Rješenje trenutno čeka i sedmogodišnja Klara Gašparček čija majka Sonja kaže kako je život s Klarom prelijep!

- Klara jednako pruža veselje odraslima i svima oko sebe poput svih svojih vršnjaka. Bila je uključena u redovan vrtić, a prema preporuci stručnjaka trebala bi pohađati i redovnu školu, no prema prilagođenom posebnom programu. Vrlo je druželjubiva, sve dočekuje raširenih ruku - kaže majka Sonja.

Upravo tako, raširenih ruku i Osječko-baranjska županija, prema riječima župana Ivana Anušića prihvaća sve aktivnosti ove udruge, ali i ostalima koji pomažu uključivanje u zajednicu ukupno 170 osoba sa sindromom down koliko ih je, prema posljednjim podatcima, u Osječko-baranjskoj županiji.

- To su djeca koja izazivaju posebne simpatije. Uvijek smo uz njih i pomažemo društvima koji se brinu o njihovoj rehabilitaciji zaključio je Anušić.

Jučer su se na glavnom osječkom trgu, uz članove Udruge, okupili i članovi Plesne skupine Illusion, Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" i Mladež HDZ-a, ali i nogometaši NK Osijek. Obilježavanju dana pridružili su se i djeca iz osječkih dječjih vrtića i osnovnih škola s područja Osijeka. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike