Kultura
AMBIJENTALNA MONODRAMA MIRE PERIĆ

Život frau Thildy prije sto godina
Objavljeno 22. ožujka, 2019.

OSIJEK - Više od 60 Osječana moglo se u društvu frau Thildy vratiti u Osijek s početka 20. stoljeća u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, nekadašnjem domu poznate dobrotvorke Matilde Wilhemine Gillming udane Hengl, supruge tadašnjeg gradonačelnika Vjekoslava Hengla. Upravo ta vila sada na raskrižju Kapucinske, Radićeve i Henglove ulice te na početku Europske avenije bila je 1906. vjenčani dar njezinih roditelja mladencima.

U organizaciji Fakulteta za odgojno-obrazovne znanosti i GISKO-a premijerno je odigrana monodrama pod nazivom "Frau Thildy: Matilda Wilhemina Gillming udana Hengl 1880.-1966.", u izvedbi osječke glumice Mire Perić, koja potpisuje tekst i režiju. Oblikovanjem lika, ipak, nedovoljno poznate, a povijesno vrlo vrijedne Osječanke, Mira se vraća svojoj publici jer se posljednjih godina uglavnom bavi pedagoškim radom.

Polusatna šetnja hodnicima, sobama i stepenicama te elitne osječke zgrade na početku secesijskog niza doista se činila čarobnom. Ambijent zgrade više od stoljeća stare pojačavao je snagu svake izgovorene riječi frau Thildy, koja je snagom uživo izgovorene riječi povlačila "šetače" u ne tako daleku, ali mnogima nepoznatu prošlost Osijeka, kao srednjoeuropskog grada u sklopu Austro-Ugarske Monarhije. Knjige, priče, kazališne predstave, fotografije često vraćaju u to doba, ali govor frau Thildy doista je istog trenutka uspio vratiti posjetitelje sto godina unatrag.

Bez razloga je bila bojazan da će ta izuzetna predstava "umrijeti" na premijeri jer Mira Perić ostat će frau Thildy zauvijek, a zainteresirani će je moći vidjeti srijedom u GISKO-u dok za to bude zanimanja.  Darko Kovačević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike