TvObzor
NA PLAŽI CHESIL

Što se događa kada medeni mjesec pođe po zlu?
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Uz Saoirse Ronan u filmu je glavnu ulogu njezina mladog supruga ostvario Billy Howle (Dunkirk), a u sporednim ulogama pojavljuje se nominirana za Oscara Emily Watson

Saoirse Ronan kinopublika upoznala je još 2007. godine kada je sada već slavna glumica imala samo 13 godina i zaigrala svoju prvu veliku filmsku ulogu u hitu Okajanje skupa s Keirom Knightley i Jamesom McAvoyem. Koliko je bila impresivna u ulozi mlađe sestre Keire Knightley dovoljno govori i činjenica da je pobrala hvalospojeve kritike i publike te zaradila svoju prvu nominaciju za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji sporedne glumice. Od tada pa sve do danas Ronan je ostvarila niz fenomenalnih glumačkih ostvarenja na čelu s filmovima Brooklyn i Lady Bird za koje je, također, bila nominirana za Oscara u kategoriji glavne ženske uloge. Od četvrtka, 21. ožujka, u kinima je gledamo u romantičnoj drami Na plaži Chesil.

Ljeto je 1962. godine, a student povijesti Edward Mayhew nalazi se na medenom mjesecu sa svojom mladom suprugom Florence Ponting, prvom violinom amaterskog kvarteta u kojemu se nalazi. Njih dvoje došli su na obalu Dorseta gdje će prve dane braka provesti hodajući plažom Chesil, dugačkom obalom koja se sastoji od glatkog pijeska. Smješteni su u relativno skromnu, zdepastu sobu hotela u kojoj im dvoje konobara, uz hihotanje, poslužuje razvodnjeno vino i pečenu govedinu uz krumpir poprilično deprimirajućeg izgleda. U početku su Edward i Florence povučeni i sramežljivi jedno prema drugome, kao da se nalaze na prvom spoju. U neku ruku, po današnjim mjerilima, njih dvoje jedva da su se poljubili prije braka. Ta potpuna zbunjenost koja ih okružuje pomalo je humoristična i dirljiva, a sve zbog toga što oboje razmišljaju o velikom trenutku koji treba doći navečer – konzumacija braka.

Ljubavni film Na plaži Chesil snimljen je prema istoimenom bestseleru koji je izdan i kod nas, autora Iana McEwana koji je također napisao i već spomenuto djelo Okajanje. McEwan je za ovaj film adaptirao i scenarij (prvi put da se odvažio na taj zadatak), a režiju potpisuje Dominic Cooke – vrlo uspješan kazališni redatelj nominiran i za nagradu BAFTA kojemu je Na plaži Chesil redateljski filmski prvijenac. Uz Saoirse Ronan u filmu je glavnu ulogu njezina mladog supruga ostvario Billy Howle (Dunkirk), a u sporednim ulogama pojavljuju se nominirana za Oscara Emily Watson, nominirana za nagradu BAFTA Annie-Marie Duff, Samuel West, Bebe Cave i Adrian Scarborough.

Prepun tajni koje skrivaju glavni likovi i seksualne tenzije netipične za vrijeme u kojemu se radnja događa, Na plaži Chesil filmska kritika pozitivno je ocijenila, a pogotovo se to odnosi na glumačka ostvarenja Ronan i Howlea kojima je ovo već drugi zajednički film u kojemu glume ljubavnike. Zanimljiva je činjenica da je scenarist i autor knjige Ian McEwan još 2014. godine izjavio da bi htio da Saoirse Ronan tumači ulogu Florence Ponting. (N.K.)
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike