TvObzor
HIP-HOP ZVIJEZDE DOLAZE NA EXIT

Skepta, IAMDDB, Desiigner, Krankšvester i još sedamdesetak žanrovskih izvođača
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Svojevrsni hip-hop festival u festivalu kroz sve četiri noći Exita proširit će i Cockta Beats pozornica, nova obavezna destinacija za sve rap fanove koja će od ove godine imati samo izvođače iz svog žanra

Nakon niza udarnih gitarskih bendova i najvećih zvijezda elektronske glazbe, EXIT će ovog ljeta okupiti i najveće hip-hop pleme uz dovoljno imena da proglase festival ovog žanra na tvrđavi od 4. do 7. srpnja. Ovu postavu predvodit će britanski kralj rima, reper i aktivist Skepta, jedini MC koji je londonski zvuk ulice uspio popularizirati u Americi, što je potvrdio i planetarni megahit "Praise the Lord" koji je snimio s A$AP Rockyjem. Među njegovim fanovima javno su deklarirane brojne poznate osobe kao što su Mick Jagger s kojim je snimio zajednički singl ili Drake koji je istetovirao inicijale Skeptine izdavačke kuće "Boy Better Know". Višestrukog dobitnika BRIT, BET, Mercury, MOBO i NME nagrada izuzetno cijene i Pharrell Williams koji mu je producirao hit-album "Konnichiwa" te Naomi Campbell s kojom je bio u vezi. S britanskog otoka stiže i fenomenalna IAMDDB, koju je i moćni BBC smjestio na listu izvođača čiji je zvuk obilježio prethodnu godinu, dok su njeni trap-jazz bangeri "Shade", "Drippy" i "Kurr£ncy" danas neizostavni na najboljim hip-hop i RnB tulumima. Za veliko nedjeljno finale na glavnoj pozornici pobrinut će se uživo besprijekorni Desiigner, tvorac najzaraznije hip-hop pjesme u ovom desetljeću "Panda", koja je dospjela na sam vrh američke top-liste i do danas izbrojila čak 1,3 milijarde YouTube pregleda.



Kultna Addiko Fusion pozornica

I ove godine, u duhu svog imena, sve žanrove pomiješat će kultna Addiko Fusion pozornica, a na nju stižu balkanska rap kraljica Sajsi MC i neponovljivi reperski trio Bad Copy. Svojevrsni hip-hop festival u festivalu kroz sve četiri noći Exita proširit će i Cockta Beats pozornica, nova obvezna destinacija za sve rap fanove koja će od ove godine imati samo izvođače iz svog žanra. Njezinu udarnu postavu predvode trenutno najveće regionalne hip-hop zvijezde Vojko V i Krešo Bengalka te popularni regionalni sastavi Atlas Erotika, Bekfleš, Buntai, Hazze, High5, I.N.D.I.G.O, Krankšvester i 30Zona, ali i novi talenti Klinac i Elon, čija je zvjezdana karijera više nego izvjesna. Ultimativni gang na tvrđavi okupit će i najpopularniji DJ kolektivi i majstori za miks pultom kao što su Vatra, Cake Boys, FAM, Irie Scratch & Shorty P, Bajko Felix, DJ Laki & DJ Rokam, Palace, Traples, Luka Brasi, PLYZ, New Wave, In Da Klub, Trepaj il krepaj, Vaske, Yung Rosh, Zimski i Lil Yung.


Dok je tadašnja glazbena industrija okretala leđa uličnom fenomenu "grime" glazbe, Skepta je postao najpoznatiji predstavnik ovog stila koji mnogi nazivaju i novim punkom. Prošlo je više od desetljeća otkako je Skepta zaludio svijet karakterističnim plesom iz spota "Rolex Sweep", a od tada je pokupio i prestižne trofeje poput Mercury, BRIT, BET, MOBO i NME nagrada. Našao se i na utjecajnoj GQ listi najbolje odjevenih poznatih ličnosti, a upravo na naslovnici ovog magazina prošle godine bio je sa supermodelom i svojom bivšom djevojkom Naomi Campbell. Skepta neprestano govori o aktualnoj društveno-političkoj klimi i gorućoj temi rasizma u svijetu, zbog čega ga mnogi nazivaju aktivistom, a ne klasičnim reperom. U svoju bogatu biografiju upisao je i duetsku pjesmu "England Lost" s frontmenom Stonesa, Mickom Jaggerom, dok je Drake, njegov veliki prijatelj i poštovatelj, često znao da kroz svoje tekstove odaje priznanje najpoznatijem londonskom MC-ju.
Dijete trapa i jazza

Utjecajni hip-hop magazin XXL Desiignera je proglasio novom hip-hop zvijezdom na "Freshman Class" listi za 2016. godinu, a samo nekoliko mjeseci kasnije izbacio je megahit "Panda" i "pokupio" Billboard trofej za najbolju rap pjesmu, ostavljajući iza sebe Migose s pjesmom "Bad and Boujee" ili Rae Sremmurda s numerom "Black Beatles". Primijetio ga je i Kanye West koji ga je potpisao za svoju izdavačku kuću G.O.O.D. Music uz nove singlove "Soul" i "Earned It". Nizale su se i druge milijunske numere "Tiimmy Turner" i "Liife", na kojoj se nalazi i trap legenda Gucci Mane.

Dokaz da Manchester nije samo grad brit-popa stiže u obliku mlade umjetnice IAMDDB, čiji je pseudonim skraćenica za I Am Diana Debrito, koja sebe naziva "djetetom trapa i jazza". Ova neustrašiva dama smjestila se na visokom trećem mjestu BBC liste "Sound of 2018", a njezino ime našlo se i na prestižnoj Forbes listi najutjecajnijih 30 mladih Europljana ispod 30 godina. n (N.K.)
Možda ste propustili...

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”