Tehno
TEST: HUAWEI P SMART 2019

Može svega pomalo - povoljan mobitel dobrih mogućnosti
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
Huaweijev predstavnik za srednju klasu telefona ove godine nosi poznato ime - P Smart

Srednji segment uređaja uvijek nam je zanimljivo pogledati. Na ovaj segment gledamo kao na izbor automobila u kojem za što manje novca trebate dobiti što više opreme. Top-uređaji nesumnjivo su najbolji izbor, ali najveća prepreka je novac. Kada on nije upitan, kako pri kupnji tako i pri proizvodnji, onda nije problem imati doista vrhunski telefon. No kada se „novčana slavina“ stegne, dobit ćemo pravu priliku vidjeti što je koji proizvođač kadar učiniti. Huawei tu nikada nije razočarao, pa će tako i modelom Huawei P Smart 2019 sigurno pobrati brojne simpatije.

Povoljno
Naš osvrt na Huawei P Smart 2019 krenut ćemo od cijene. Jasno, ona u ovom segmentu igra veliku ulogu, a nekako ustaljeno pravilo i psihološka granica za uređaje srednjeg segmenta je 2000 kuna. Huawei P Smart 2019 taj kriterij lako prolazi jer uz malo potrage ovaj ćete uređaj pronaći po cijeni od oko 1600 do 1900 kuna, ovisno o modelu. Nakon položenog „ispita“ na cijeni, krećemo s našim klasičnim osvrtom. Huawei P Smart 2019 stiže s osnovnom opremom – punjač i nešto papirologije. Uređaj na prvu oduševljava svojom masom. Naoko se čini teži, no kako su mu glavni materijali pri izradi plastika, postignuto je da ovaj telefon teži 160 grama. Nevjerojatno je koliko tih 30-ak grama više koje ima prosječan top-model čine razliku između lakog i težeg telefona. Bez obzira na plastiku kao glavni materijal, Huawei P Smart 2019 djeluje i u ruci ostavlja pomalo premium osjećaj. Tomu je tako i zbog boja, a naša preporuka je prelijevajuća plava, iako nam je na testu bio crni model. Stražnja strana ugostila je dvije kamere te čitač otiska prsta. Bokovi, tj. onaj desni donosi klasične tri tipke – zvuk glasniji/tiši te otključavanje. Gornja strana otkriva utor za SIM kartice, a donja USB i 3,5-mm audioutor. Šteta što je USB klasični, ne i USB-C, no dobro je što je svoje mjesto zadržao i audiopriključak.

Veliki zaslon
Nakon uključivanja P Smart 2019 dočekuje nas raskošni 6,21-inčni IPS LCD. Zaslon prekriva gotovo čitavu prednju stranu uz tanke rubove i mali „zub“. Razlučivost mu je 1080 x 2340, što je sasvim dovoljno za ugodan rad i veliku radnu površinu. Prikaz je dobar, uz odličan balans boja i veliki kut vidljivosti. Posebno treba pohvaliti najnoviju inačicu Android operacijskog sustava, pa ako vam je to jedan od prioriteta, on će biti zadovoljen. Sučelje Androida je EMUI 9.0, poznato i s drugih Huawei pametnih telefona, a donosi temeljito prilagođen Andorid, koji je moguće i poprilično individualizirati. Telefon pokreće Hisilicon Kirin 710, koji je jedan od bržih procesora u ovoj kategoriji uređaja. Zahvaljujući njemu rad će biti brz i fluidan, a time i zadovoljstvo korištenja. Za pohranu tu je 32 ili 64 GB memorije, no nju je moguće proširiti i microSD karticama. Radna memorija zaustavljena je na 3 GB, što će za prosječnog korisnika biti sasvim dovoljno.

AI kamera
Na poleđini P Smart 2019 vidjet ćemo još i natpis AI kamera. Ovaj natpis dat će nam već naslutiti kako je kamera jedan od važnijih elemenata ovog telefona. Glavni senzor od 13 MP nalazi se iza f1.8 leće, a za „osjećaj“ dubine koristi se dodatni senzor od 2 MP. Autofokus je PDAF vrste i radi izvrsno, a bljeskalica služi svrsi kad ju trebamo. Spomenuti „AI Camera“ natpis podno kamera služi za detektiranje kadra u 22 kategorije i prilagođavanju postavki kamere za najbolje rezultate. Baterija kapaciteta 3400 mAh poslužit će za cjelodnevni rad. Kao zaključak Huawei P Smart 2019 još jedan dobar izbor za one koji traže povoljan telefon dobrih mogućnosti, pa ako ste u toj kategoriji, toplo preporučamo pogledati i Huawei P Smart 2019.

Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike