Kultura
KNJIGA D. RUNTIĆA

Dogodilo se samo ono što je zapisano
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
OSIJEK

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek predstavljena je knjiga Davora Runtića "Tako smo branili Hrvatsku". Uz autora knjigu su predstavili ratna izvjestiteljica Hrvatskoga radija Marija Petrinović, osječki književnik Stjepan Tomaš i general HV-a u miru Vinko Vrbanac.

Posljednja od brojnih knjiga o Domovinskom ratu plodnog pisca Davora Runtića "Tako smo branili Hrvatsku" u prvom dijelu govori o vremenu kada je razoružana Hrvatska tražila načine da kao dio Jugoslavije sačuva rezultate prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj. U drugome dijelu knjige ispričane su sudbine trideset dvoje ljudi koji su, prema mišljenju autora, bez svake sumnje zaslužili da budu zapamćeni u najnovijoj hrvatskoj povijesti. Treba im odati zasluženu čast i pažnja, poručio je autor podsjećajući da se zna kolika je moć knjige. Dogodilo se samo ono što je zapisano, kaže autor Runtić. Na kraju knjige je pregled najvažnijh događaja na banovinsko-sisačkom, ličkom i karlovačko-dugoreškom bojištu. Svaki dio knjige, kaže autor, napisan je na osnovi iskaza i dokumenata iz toga vremena.

Davor Runtić rođen je 1941. u Splitu i od djetinjstva živi u Slavoniji. Profesor je povijesti i zemljopisa. Sudionik je Domovinskog rata i slikar sa statusom slobodnog umjetnika. Runtić je autor više od trideset knjiga o Domovinskom ratu, a najpoznatije su mu serijal knjiga "Junaci Domovinskog rata", "Domovinski rat - rat prije rata", "Vrijeme modrih kaciga", "Od Borova Sela do Sarajevskog mira", "Vukovar i istočno bojište", "Tako smo branili Vukovar", "Domovinski rat - 1992.", "Domoviski rat - vrijeme rata"...

Pisanje temelji na svom osobnom iskustvu i istraživanju koje traje od 1991. godine. Tada je radio kao ratni izvjestitelj i glasnogovornik Mile Dedakovića Jastreba i Vinka Vrbanca.
D.Kć.


Najčitanije iz rubrike