Dome slatki dome
STANOVANJE BOJE ZA LIČENJE

Boje motiviraju, inspiriraju, odmaraju
Objavljeno 21. ožujka, 2019.
Da bi zidovi izgledali lijepo i zdravo, potrebno ih je prije bojenja dobro pripremiti

Lijep, ugodan i topao dom danas je jedna od najvrjednijih odlika sređenoga obiteljskog života, zbog čega se u posljednje vrijeme sve više pozornosti pridaje njegovu uređenju. Uređenjem prostora u kojem živimo i radimo utjecat ćemo na kvalitetu našeg života. Naime, uređujući neku prostoriju odgovarajućim namještajem, sagovima, jastucima, zavjesama i drugim predmetima moguće je ciljano postići određeno raspoloženje.

No unoseći komade namještaja, dekora i ukrasnih predmeta u naš dom zapravo unosimo i boje. Odabir boja u domu iznimno je važan, ali istodobno i izrazito individualan. Pravilno odabrane boje mogu nas motivirati, inspirirati ili odmoriti. U prilog tome govore i mnoga znanstvena istraživanja, potvrđujući teoriju o snažnom utjecaju boja na naše ponašanje, raspoloženje, misli, osjećaje i životnu motivaciju. Psihološke su studije boja pokazale da svaka boja stvara određene vibracije koje djeluju na naše raspoloženje i tjelesno stanje. Tako je poznato da plava boja smiruje, narančasta izaziva osjećaj topline, a crvena potiče, dok zelena djeluje opuštajuće i stvara ravnotežu. Osim same boje važan je i njezin intenzitet. U prostorijama veće dinamike kao što su dnevni boravak ili kuhinja poželjno je koristiti intenzivnije boje, a u prostorijama za odmor, poput spavaće sobe, preporučuje se uporaba blažih boja. Žarke se boje preporučuje unositi u prostor u obliku manjih komada namještaja, dekora i ukrasnih predmeta.

Priprema zidova
Čak i ako bismo radije živjeli bez boje, to nije moguće. Ona postoji svagdje. Odlučimo li se pri uređenju stana za minimalistički pristup, još nam ostaje boja - na zidovima i stropovima. Bojenje zidova i stropova primjenjuje se od davnina. Isprva se to činilo isključivo prirodnim premazima, primjerice vapnom, ponajprije zbog zaštite i dezinfenkcije zidova. Tijekom vremena bijeloj su boji vapna dodavani razni pigmenti (boje) te je tako, osim zdravstvene, uočena i ona druga uloga zidnih premaza - estetska.

No da bi zidovi izgledali lijepo i zdravo, potrebno ih je prije bojenja dobro pripremiti. Ako se radi o svježe ožbukanim plohama, prije samog nanošenja boje potrebno ih je sušiti tri-četiri tjedna. Kod već bojenih ploha treba imati na umu da se neke boje ne trpe, pa prije nego što započnemo posao, treba testirati plohe. Testiranje podrazumijeva brisanje podloge vlažnom krpom i praćenje reakcije. Tamnija boja navlaženog dijela upućuje na vapnenu boju. Ako navlaženo mjesto nije potamnjelo, radi se o disperzivnoj boji. Boja koja se može potpuno ukloniti govori da se radi o boji s dodatkom ljepila na zidu. Ako nema nikakve reakcije, radi se o lak-boji. Disperzivne, vapnene i lak-boje mogu se ponovno premazati, a boje s dodatkom ljepila moraju se temeljito oprati te zidove zatim premazati premazom za dubinsko grundiranje. Inače, grundiranjem se smatra nanošenje sredstva koje će smanjiti vodopropusnost podloge, učvrstiti podlogu i poboljšati vezu između podloge i boje.

Podloga na koju nanosimo boju mora biti čvrsta, suha i čista, bez slabo vezanih dijelova, praha i masnih mrlja. U tu je svrhu potrebno ukloniti sva oštećenja žbuke na zidu te izravnati pukotine. Rupe i pukotine treba ostrugati čeličnom lopaticom ili odvijačem kako bi se uklonili svi otpadajući dijelovi žbuke, a potom ih navlažiti vodom i ispuniti masom za izravnanje (na bazi gipsa ili brzosušećeg gipsa) te zagladiti špahtlom. S obzirom na to da je masa za izravnanje podložna skupljanju, postupak nanošenja potrebno je ponoviti nakon pola sata. Kod većih se pukotina nakon nanošenja prvog sloja mase za izravnanje postavlja vrpca za fuge po dužini pukotine te ponovno nanosi sloj za izravnanje. Nakon sušenja sloja za izravnanje tretirane je površine potrebno prijeći brusnim papirom vrlo fine granulacije kako bi se uklonile sve neravnine.

Dobro pripremljenju podlogu za bojenje potrebno je ostaviti da se osuši te je nakon toga grundirati sredstvom za dubinsko grundiranje bez otapala.

Odgovarajući alat
Kako ne biste morali prekidati postupak bojenja, stvarajući tako neželjene "pruge" po zidovima i stropovima, prije samog početka potrebno je provjeriti imamo li prikladan materijal za rad i dovoljnu količinu boje. Od materijala za rad potrebno je pripremiti: valjak za bojenje (dugih dlaka za tekuće boje ili kratkih dlaka za čvrste boje), mrežicu za uklanjanje viška boje, kist za kutove, plosnati kist (za premazivanje kutova i teško dostupnih mjesta) i teleskopsku dršku. Što se tiče količine boje, na kantama je uputa o površini koja se tom količinom može obojiti. Pritom treba imati na umu da neobrađena zidna površina treba više boje nego glatka. Kod većine boja jedna je litra dovoljna za otprilike deset četvornih metara. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike