Regija
RECIKLAŽNO DVORIŠTE U ŽUPANJI

U godinu dana plan je prikupiti 215 tona otpada
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Građani Županje, Bošnjaka, Štitara i Gradišta mogu besplatno u neograničenim količinama odlagati 48 vrsta otpada
ŽUPANJA - Održana je završna konferencija EU projekta "Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Županji", vrijednog nešto više od četiri milijuna kuna, čija je provedba počela u listopadu 2017. Predstavnica projektnog tima Ana Cvitković-Komesarović, direktorica Lokalne agencije za razvoj Vjeverica, podsjetila je kako je Gradu Županji, kao nositelju projekta, iz Kohezijskog fonda dodijeljeno 3.387.894,90 nepovratnih kuna, što je 85-postotno sufinanciranje EU sredstvima. Županja je na vrijeme imala pripremljenu projektnu dokumentaciju, aplicirala je na natječaj i među prvih je deset gradova u Hrvatskoj koji su uspjeli dobiti nepovratna sredstva u tolikom postotku- Cilj projekta je potaknuti i povećati odvajanje i prikupljanje problematičnog otpada, manjih količina glomaznog otpada i drugih korisnih sastavnica komunalnog otpada iz kućanstava radi smanjenja količina takvog otpada u miješanom komunalnom otpadu ili sprječavanja odbacivanja u okoliš – pojasnila je. U prvoj godini planira se prikupiti gotovo 215 tona otpada. Naglasila je da su provedeni svi elementi projekta, informativno-obrazovnim aktivnostima bilo je obuhvaćeno 100 posto stanovništva na tome području, dostavljeni su im letci o korištenju reciklažnog dvorišta i pravilnom odvajanju otpada u kućanstvima, a organizirane su i četiri radionice i seminar.

Sudionike konferencije je u ime Vukovarsko-srijemsko srijemske županije pozdravio Zoran Pandža, član Uprave tvrtke EKOS d.o.o. za gospodarenje otpadom. Ustvrdio je da je reciklažno dvorište u Županji jako lijepo i dobro opremljeno, ukazavši na njegovo značenje i prednosti, te je pozvao građane da ga što više koriste, smanje si troškove odlaganja otpada i time pridonesu očuvanju okoliša, što i jest cilj reciklažnog dvorišta.

O rezultatima projekta govorio je Ante Klanac, direktor gradske tvrtke Čistoća Županja, podsjetivši da je reciklažno dvorište u funkciji od 1. veljače, a namijenjeno je građanima Županje i susjednih općina Bošnjaci, Štitar i Gradište. Ondje mogu besplatno odlagati čak 48 raznih vrsta otpada u neograničenim količinama i prema uputama zaposlenika razdvajati ga u za to predviđene spremnike. Mogu ga koristiti i pravne osobe uz određenu naknadu. Ustvrdio je da je reciklažno dvorište samo jedna od komponenti cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, kojemu Grad Županja teži, a ovih su dana u Njemačkoj imali priliku i osobno vidjeti kako sve to funckionira u idealnim okolnostima.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike