Regija
DRVOPRERAĐIVAČ SPAČVA VINKOVCI

Za modernizaciju 50 milijuna
kuna, s više trupaca zaposlili
bi 200 novih radnika
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Prošlogodišnja netodobit dvostruko je veća nego 2017., oko 15 milijuna kuna, a 73 posto prihoda ili 167 milijuna je od izvoza
VINKOVCI - Najveći drvoprerađivač u Hrvatskoj, vinkovačka Spačva, u ovoj će godini u modernizaciju proizvodnje uložiti više od 50 milijuna kuna. U tijeku je projekt vrijedan 45 milijuna kuna, a novcem EU-a sufinancira se razvijanje novog proizvoda, inovativnih vrata Spačve od slavonske hrastovine, koja bi kvalitetom i izgledom trebala osvojiti europsko tržište. Taj projekt, na kojemu rade stručnjaci Spačve u suradnji s desetak znanstvenika zagrebačkog i osječkog šumarskog fakulteta, traje četiri godine i odvija se prema planu. Predsjednik Uprave Spačve, Josip Faletar, podsjeća kako je prošle godine vinkovački drvoprerađivač imao prihod veći od 230 milijuna kuna, a kada se usporedi s prihodima iz 2013., kada je počela predstečajna nagodba i kada su imali prihode od prodaje svojih proizvoda od 105 milijuna kuna, to je značajan rast. Spačva je tada zapošljavala 570 radnika, a danas ih je 865. Prošlogodišnja netodobit dvostruko je veća nego što je bila 2017., oko 15 milijuna kuna.

Nova linija

- Od 2013. pa do 2018. investirali smo više od 100 milijuna kuna. Do kraja ove godine završiti ćemo projekt vrijedan više od 30 milijuna kuna, financiran iz vlastitih izvora i kredita. Riječi je o novoj liniji za preradu suhih piljenica, dasaka. Dosad smo prerađivali daske i elemente u sirovom stanju pa ih sušili i dalje prerađivali, a sada ćemo ići na sušenje piljenica, što je mnogo bolje jer kada vidimo osušenu dasku, dobit ćemo njenu puno bolju iskoristivost – kaže Josip Faletar najavljujući još nekoliko novih investicija i pojašnjavajući kako se radi o pogonu kakvoga u Hrvatskoj trenutno nitko nema. Ovim pogonom dobit će puno veću efikasnost, brže će moći reagirati na zahtjeve tržišta i imat će bolje iskorištenje piljenica.


- Ove smo godine naručili novu sušaru za furnir vrijednu 9 milijuna kuna, a plan je do kraja godine i dio starih sušara za daske i piljenice zamijeniti novima, koje će biti kapaciteta oko tisuću kubičnih metara. Također, planiramo nabavu tri nova viličara, kao i jednog kamiona - kaže Faletar, dodajući kako se ove godine završavaju i radovi na kanalizaciji u krugu Spačve. U tijeku su ispitivanja i do kraja travnja bit će u funkciji.


Spačva je jedan od najvećih izvoznika na istoku Hrvatske i vodeći je drvoprerađivač koji svoje proizvode izvozi u 30-ak zemalja, a od ukupnih prihoda u prošloj godinu izvozom u te zemlje ostvareno je 73 posto ili 167 milijuna kuna. Najviše izvozi u Italiju, Srbiju, Francusku, Njemačku, Rumunjsku. Prvi čovjek Spačve kaže kako je prošla godina bila vrlo uspješna, čak i bolja od očekivanja, a za 2019. prema narudžbama i dogovorima s kupcima zasad ne vide znakove krize. Održava se ista ili vrlo slična razina suradnje kako s partnerima u Njemačkoj tako i u Italiji, ali je i dalje aktualan nedostatak sirovine da bi potpuno zaposlili kapacitete i uposlili još radnika.
Sirovinu maksimizirati


- Jasno ću reći kako je Pismo razumijevanja i način raspodjele trupaca, naše sirovine, prije svega protuzakonit, jer zakon o tržišnom natjecanju jasno kaže kako nema dogovora, raspodjele i podjele i sve sam više uvjerenja kada bi se sirovina stavila na tržište, da bi se najviše prerađivalo u Slavoniji, a u tom bi slučaju Spačva zaposlila 200 novih radnika. Mišljenja sam da bi možda bilo nabolje sirovinu maksimizirati, odnosno prodati je po najboljoj cijeni koja se može dobiti, a nekim drugim načinom pomoći razvoj drvne industrije. Plaće radnika u Spačvi veće su od prosjeka drvne industrije i Vukovarsko-srijemske županije, a ove godine povećane su još za 9 posto. Ovo je najveće povećanje plaća u Spačvi u posljednjih 20 godina. Uz plaću, radnici svaki mjesec dobiju i 250 kuna nagrade, a kroz nagrade, božićnice i regres našim radnicima će biti isplaćen maksimalni neoporezivi iznos od 7500 kuna – kaže Faletar.
Miroslav Flego
Prije roka podmirili predstečajne vjerovnike
Valja dodati, kada je riječ o uspješnoj gospodarskoj politici koju provodi aktualno poslovodstvo, da je Spačva prije predviđenog roka isplatila svim predstečajnim vjerovnicima sve obveze iz predstečajne nagodbe, a Uprava će ovih dana zatražiti da se u sudskom registru provede brisanje upisa rješenja prema kojem je Spačva u predstečaju. Tvrtka oslobođena starih obveza od prošle godine fokusirana je na razvojne projekte, od kojih su dva velika u tijeku, podsjeća Faletar, a priprema i nove koji su također inovativnog karaktera te će i njih razvijati u suradnji sa znanstvenom zajednicom.
Šumski sektor
Direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran rekao je krajem prošle godine za Glas Slavonije kako cijeli sektor baziran na šumi, s državnim i privatnim šumama, zapošljava oko 50 tisuća osoba, dok unutar njega drvna industrija ima oko 35 tisuća zaposlenih, od čega je oko 22 tisuće zaposlenih u tvrtkama koje imaju više od 20 zaposlenih kao što je Spačva.
projekcije
S VIŠE TRUPACA, ZAPOSLILI BI 200 RADNIKA
Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike