Regija
UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

U devet projekata
posao za 46 osoba
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Bolest u kući mijenja život cijele obitelji
SLATINA - Udruga osoba s invaliditetom održala je završnu konferenciju drugog projekta "Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom", koji je sufinancirao EU iz socijalnog fonda. Provedba projekta počela je 1. travnja 2017., a vrijednost mu je 1.869.781,49 kuna. O 17 korisnika skrbilo se 17 asistenata, teže zapošljivih osoba iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, i jedan voditelj. Osim na području Slatine projekt se provodio i na području Virovitice te općina Pitomača, Suhopolje i našičkog naselja Velimirovac.


O realizaciji projekta govorila je predsjednica udruge Diana Zelenka, koja je naglasila da su usluge osobne asistencije obavljane uz podršku jedinica lokalne samouprave, a visoka razina kvalitete kojom je projekt proveden omogućila je njegov nastavak. Edukaciju korisnika i asistenata provela je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Trenutačno UOSI pruža uslugu asistencije za 32 korisnika.


U ovoj godini udruga provodi devet projekata, u kojima je zaposleno 46 osoba.


– Nadamo se da će se ozakoniti usluga osobne asistencije za sve osobe kojima je potrebna, kako je i najavljeno u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - rekla je Zelenka.


Nakon stečaja tvrtke u kojoj je radila i različitih sezonskih poslova Melita Prebeg počela je raditi kao asistentica. Sada njeguje osobu u oporavku nakon moždanog udara i vrlo se dobro slažu. Slavica Mikić preko projekata udruge radi već pet godina i mnogima je pomagala u kući. Sada pomaže roditeljima nepokretnog dječaka s posebnim potrebama, koje poznaje otprije. Kaže da posla ima mnogo, ali nije joj teško. Jedan od korisnika usluge osobne asistencije je Ivo Petrak, koji boluje od mišićne distrofije od svoje tridesete godine. Teško mu je bilo prihvatiti svoje stanje i bolest, kaže da se već 40 godina liječi od te bolesti i "hoda" po toplicama. Još se može rukama poslužiti, ali ne može se kretati bez invalidskih kolica.
Svojim asistentom jako je zadovoljan jer mu pomaže u svemu, od nabave lijekova do dopremanja drva za ogrjev. P. Žarković
Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike