Novosti
SRBIJANSKI PREDSJEDNIK BEZ PRAVE OPORBE

Razbijanjem prosvjeda Vučić će ojačati poput Miloševića
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Stojanović: Dužnost je građana da pokušaju na svaki način vratiti slobodu
Iako je donedavno ignorirao prosvjede protiv svoje vlasti, koji traju već 15 tjedana i osim u Beogradu održavaju se i u brojnim gradovima diljem Srbije, uz sudjelovanje na tisuće prosvjednika, Aleksandar Vučić, čini se, sve više shvaća političku realnost. Shvaća kako prosvjedi uzimaju sve više maha i boji se da će teško imati nadzor nad njima, što su dokazali i događaji proteklog vikenda, kada su prosvjednici ušli u zgradu državne televizije i kada su blokirali sva tri izlaza zgrade Predsjedništva. Srbijanski se predsjednik oglušuje na zahtjeve prosvjednika, koji traže nove izbore i medijske slobode. Ipak, prikazuje se pomirljivijim te izjavljuje kako je "spreman razgovarati s građanima, ali ne i s vođama Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem, koji su uništili i urušili zemlju, kao ni s fašistom Boškom Obradovićem".
Druga faza

- Oni (prosvjednici) nemaju snage, ne mogu ništa učiniti... Kao što vidite, oni nemaju hrabrosti, nemaju hrabrosti za bilo što. Ništa od ovoga neće biti, ništa - poručio je Vučić.


Beogradski dnevnik Danas piše kako je "građanski prosvjed 1 od 5 milijuna tijekom vikenda u cijelosti i formalno preuzela oporba i vođe okupljeni u Savezu za Srbiju, među kojima se posebno istaknuo lider Dveri Boško Obradović", i to "neoborivo, između ostalog, dokazuje činjenica kako su se usred Beograda na kamion, do tada ‘zabranjen za njih‘, popeli osnivači Saveza Dragan Đilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Borko Stefanović i Nebojša Zelenović", ali im zamjeraju što se, "prema mišljenju mnogih koji su se nalazili pred zgradom Predsjedništva, pokazalo da isti ti vođe ne rade planski, nego spontano".


Boban Stojanović, s Fakulteta političkih znanosti u Beogradu, drži kako ulaskom u RTS prosvjedi definitivno ulaze u drugu fazu i da sada dosta toga ovisi o sljedećim koracima.


- Sve od proteklog vikenda pokazalo nam je da će vlast iskoristiti policiju, tužiteljstvo, sudove kako bi zaplašila građane i tako pokušati ugušiti prosvjede i građanima zaprijetiti da se ne koriste metodama građanske neposlušnosti. A kada je javni servis partijska propagandna mašinerija, onda je negdje i dužnost građana da na svaki način pokušaju vratiti slobodu i ostvariti javni interes - kaže Stojanović.


Davor Gjenero, hrvatski politički analitičar i neovisni politički konzultant, kaže kako se čini da je u subotu, a posebice u nedjelju, Aleksandar Vučić uspio učiniti ono što je planirao s prosvjedima u Beogradu.


- U vrijeme dok su oni bili posve mirni i nenasilni, vlast i orkestrirana tabloidna medijska scena u Srbiji, posve pod kontrolom administracije, sustavno su naglašavale svaki efemerni element koji se mogao interpretirati kao naznaka ili najava nasilnoga. Kad su prosvjednici ušli u RTS, a nakon toga i blokirali zgradu Predsjedništva, Vučić je dobio povod za represivnu intervenciju. Budući da su protesti inicijalno bili nestrukturirani, a opozicija de facto razbijena, režimu je odgovaralo da vodstvo protesta preuzme najradikalnija skupina sudionika - klerikalni nacionalisti iz Dveri, koje Vučić, ne bez osnova, naziva fašistima, a usput jednostavno delegitimira i ostatak opozicije nazivajući ga tajkunima, koji se bune jer im je on onemogućio da nastave pljačku naroda - kaže Gjenero.
Bez reformi


- Formula da su mirni prosvjedi dopušteni, a da će režim intervenirati protiv nasilnika, fašista i tajkuna omogućit će Vučiću da postigne ono što je Milošević postigao nakon velikih beogradskih demonstracija 11. ožujka 1991., kad se činilo da je Vuk Drašković pokrenuo cijelu Srbiju protiv njega. U autoritarnom društvu za preokret je bilo dovoljno da Milošević pokaže kako je spreman upotrijebiti radikalnija sredstva od opozicije i izvede tzv. JNA na ulice. Umjesto da tada politički bankrotira, Milošević je postao jači nego ikad prije. Vučić se ionako suočava s rastočenom opozicijom, a njegova stranka i bez satelitskih strančica koje sudjeluju u radu režima ima više od 50-posto potpore u biračkom tijelu, a razbijanjem demonstracija mogao bi je samo ojačati. Vučić, međutim, ostaje tek tehnolog vlasti, koji jača svoju potporu svom režimu, ali tu potporu nije sposoban iskoristiti za obrat i doista provesti pristupne reforme u društvu, čime bi Srbiji otvorio perspektivu članstva u EU-u. On je fokusiran na jačanje vlasti radi same vlasti, a ne radi nekog pozitivnog programa. A pritom mu je opozicija samo još manje sposobna od njega - kaže Gjenero.
Miroslav Flego
Marija Pejčinović Burić

ministrica vanjskih i europskih poslova

Demokratska stabilnost u zemljama jugoistočne Europe važna je i za Hrvatsku

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić drži kako su prosvjedi u Beogradu proteklog vikenda unutarnja stvar Srbije i da je "demokratska stabilnost u zemljama jugoistočne Europe važna i za Hrvatsku i za europsku sigurnost". Odgovarajući na novinarsko pitanje kako Srbija napreduje na putu prema Europskoj uniji, ministrica Pejčinović Burić rekla je kako Hrvatska "podržava put svih zemalja u okruženju prema EU-u, ali uz ispunjavanje svih uvjeta koji vrijede za sve".

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u povodu beogradskih previranja kako želi stabilnu Srbiju i regiju. "To su unutarnja pitanja u Srbiji, u koja se ne želim miješati, međutim, ne želim vidjeti destabilizaciju cijelog prostora, a destabilizacija Srbije svakako bi utjecala na destabiliziranje drugih država", rekla je hrvatska predsjednica. "Nije ovo neko idealno vrijeme za jugoistok Europe i trebamo biti vrlo oprezni kada je riječ o međudržavnim odnosima, a to uključuje odnos između Hrvatske i Srbije i BiH", zaključila je.
BELJAK MISLIO DA JE "SITUACIJA DRUKČIJA"
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izazvao je uzbunu na Twitteru objavom potpore prosvjedu u Beogradu. "Gazite bandu!!! I mi ćemo uskoro, nadam se, ove skrivene Vučićeve saveznike u Zagrebu i Hrvatskoj!" napisao je Beljak u ponedjeljak, ali je vrlo brzo obrisao tu objavu. Razloge brisanja objasnio je u utorak u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez". "Ja sam u biti mislio da je situacija sasvim drukčija nego što sam vrlo brzo shvatio da jest. Dakle, Vučić je netko za koga ja mislim da ne može biti partner Hrvatskoj, tako da sam u jednom trenutku pomislio da se doista radi o pravoj, liberalnoj građanskoj opoziciji. No, kad sam vidio da su s druge strane još gori ultranacionalisti i, usput, saveznici s nekim našim sličnim strankama, vrlo brzo sam se predomislio", rekao je šef HSS-a Beljak za Hrvatski radio.
15.

zaredom prosvjedi "1 od 5 milijuna" održani su proteklog vikenda
Možda ste propustili...