Novosti
SAMOHRANI OČEVI TVRDE:

Tretiraju nas kao da smo svi nasilnici i da djeci nismo važni
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Upozorava se na diskriminaciju muškaraca pri dodjeli skrbništva

Brojne situacije iz vlastitog iskustva naveli su članovi Udruge za ravnopravno roditeljstvo kao primjer diskriminacije očeva u procesima dodjele skrbništva nad djecom pri razvodu braka, a u povodu Dana očeva.


"To što je majka narkomanka ne znači da je loš roditelj", "Ravnopravno roditeljstvo nije dobro za djecu jer djeca postaju skitnice", "Dijete treba dati majci jer se majke bolje snalaze s pranjem, kuhanjem, peglanjem..." samo su neke od izjava djelatnika centara za socijalnu skrb.


"Dan očeva je samo jedan od 365 dana u godini u kojima institucije obezvrjeđuju tate. O nasilju koje muškarci trpe od svojih bivših supruga i partnerica u Hrvatskoj se ne govori. O nemiloj okolnosti, koja je u konstantnom porastu te koja oslikava svakodnevicu tisuća muškaraca, u našoj se državi ne govori. Tome treba dodati svojevrsno birokratsko nasilje, koje, nerijetko, provode pojedini centri za socijalnu skrb, skloni majkama, koje su, prema njihovu nepisanom pravilu, sposobnije odgajati djecu od očeva, ali i sudovi, koji svojim odlukama, bez ikakve provjere, potvrđuju takva paušalna mišljenja", poručuju iz udruge te naglašavaju kako su dijelovi sustava obiteljskopravne zaštite u RH duboko uronjeni u rodnu ideologiju, koja smatra da djetetu otac nije važan te da su muškarci univerzalni nasilnici.


U procesima rastave braka obespravljeni očevi okupljeni pod kapom Udruge za ravnopravno roditeljstvo poručuju kako nisu spremni, u 21. stoljeću, pristati odreći se svoje djece zbog spolne diskriminacije.


"Kao muškarci i očevi spremni smo na argumentirane kritike, spremni smo učiti, ali nismo spremni, u 2019. godini, na uvrede, ponižavanja, nasilje, dvostruke standarde, manipulaciju, lažne prijave, stereotipe, predrasude, seksizme koje doživljavamo diljem Hrvatske u feminiziranom sustavu centara za socijalnu skrb, zdravstvenih i odgojnih ustanova i sudova samo zato što smo muškarci i želimo biti očevi djeci. Zajedno se moramo boriti za prava djece i protiv nasilja svake vrste bez obzira na spol počinitelja", poručuju iz udruge.


No iz sustava socijalne skrbi stiže poruka kako su slučajevi diskriminacije rijetki te da "nikako ne daju pravu sliku".
"To da su očevi zapostavljeni u sustavu pri dodjeli skrbništva su priče. Kod povjere djece i odluke koji je roditelj adekvatniji socijalnim radnicima spol je nebitan. Priče o diskriminaciji postale su popularne i sada se svi pozivaju na to, ali nema ni jednog razloga da se očeve generalno diskriminira. Valja napomenuti i kako u konačnici odluku o skrbništvu donose sudovi, a ne centri za socijalnu skrb. Naši stručni timovi samo daju svoje mišljenje ako se roditelji ne mogu dogovoriti. Uz to, valja napomenuti da slučajevi gdje su djeca povjerena očevima više nisu neka rijetkost", komentira Ivka Kaurinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek.
Ivana Solar
ŠTO SU DOŽIVJELI JANKO, NIKOLA I MARJAN

Tata Janko, Zagreb:


Općinski sud u Zagrebu, glavna rasprava o skrbništvu:

Sutkinja: Po čemu majka zanemaruje dijete (9 god.)?

Otac: Dijete nema adekvatnu prehranu, uopće nema kuhani obrok.

Sutkinja: Pa dijete i na sendvičima može biti sretno, to nije razlog.



Tata Nikola, Varaždin:


CZSS Varaždin

“Na moje pitanje zašto ne mogu dobiti pola vremena s djetetom, jer imam potpuno jednake kompetencije kao i majka, psihologinjin je odgovor bio: ‘Takav model može biti primijenjen u razvijenim zemljama poput Švedske, Danske, Norveške, ali ne i u Hrvatskoj... Mi u pravilu djecu dajemo majci.’”



Tata Marjan, Duga Resa:


Djelatnica Centra za socijalnu skrb Duga Resa:

“Za početak bi bilo najbolje da dijete viđate svaki drugi tjedan, pa kada se privikne na vas, možda dogovorimo koji posjet češće.” (Dijete je do rastave šest godina svaku večer spavalo s tatom.)

Sutkinja Prekršajnog suda u Karlovcu:

“Stručne studije su dokazale da je u slučaju razvoda djetetu bolje samo s jednim roditeljem.”

Djelatnica Centra za socijalnu skrb Duga Resa:

“Djeca više vole majku, jer je majka nježnija.”

Policajac PP Duga Resa:

“Ti si obiteljski nasilnik, zato što si jači.”
Možda ste propustili...