Svijet
DESET DANA DO PREDVIĐENOG IZLASKA VELIKE BRITANIJE IZ EU-A

May će zatražiti odgodu Brexita do kraja lipnja, a moguće i do dvije godine
Objavljeno 20. ožujka, 2019.

Britanska premijerka Theresa May od Europske unije traži produljenje Brexita do kraja lipnja, s mogućnošću produljenja odgode do dvije godine, objavila je na Twitteru politička urednica BBC-ja.


Do predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU-a ostalo je samo 10 dana, no premijerkin glasnogovornik prethodno je kazao da će May pisati predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku i u utorak ili srijedu zatražiti odgodu Brexita. Međutim, urednica na BBC-ju Laura Kuenssberg je u utorak nakon sastanka britanske vlade na Twitteru napisala: "Izvori u vladi tvrde da premijerka danas piše pismo Europskoj uniji u kojemu će zatražiti produljenje - frustrirajuće je da će kao krajnji datum zatražiti 30. lipnja, s odredbom o mogućnosti produljenja do dvije godine." U svom je tvitu dodala da "prema jednom izvoru, na sastanku nije bilo sloge, a drugi izvor je bijesan jer se čini da premijerka ponovo izbjegava donijeti stvarnu odluku o opciji koju ona želi, već umjesto toga traži kratku odgodu kako bi se pronašao način da se njezinu sporazumu da nova šansa."


Dvadeset i sedam članica EU-a navodno je spremno dopustiti Britaniji na summitu u Bruxellesu, koji počinje u četvrtak, kraće produljenje roka, u trajanju od nekoliko tjedana, ako prije toga bude usvojen premijerkin sporazum s Bruxellesom. Sporazum s Bruxellesom britanski je parlament odbacio 15. siječnja, te potom prošli utorak. Plan Therese May da do početka summita i treći put stavi na glasovanje sporazum koji je ispregovorala s EU-om i koji je dosad dva puta odbačen u parlamentu doveden je u pitanje kada je predsjednik Donjeg dom John Bercow u ponedjeljak rekao da nije moguće staviti sporazum ponovno na glasovanje ako nije došlo do bitne promjene u njegovu sadržaju. May je nakon trećeg glasovanja planirala doći na summit EU-a sa zahtjevom da se odgodi izlazak iz EU-a. U slučaju kada bi taj sporazum dobio zeleno svjetlo u trećem glasovanju, a sada nije izvjesno da će do njega uopće i doći, ona bi zatražila tehničko produljenje do 30. lipnja kako bi se dobilo vrijeme za usvajanje potrebnog zakonodavstva za provedbu sporazuma. Ako pak sporazum opet bude odbijen, tražila bi odgodu na dulje razdoblje.


Vijeće EU-a prihvatilo je u utorak niz zakonodavnih mjera u okviru priprema za eventualni izlazak Velike Britanije bez sporazuma. U Europskoj uniji, koja stalno ističe da želi uređen Brexit bez naglih lomova, donose mjere za svaki slučaj kako bi se ublažile posljedice eventualnog izlaska bez sporazuma. Riječ je o mjerama koje se među ostalim odnose na socijalnu sigurnost, promet ili ribarstvo. "Te su mjere privremene, ograničenog dosega, koje je EU usvojio jednostrano. One ni na koji način ne mogu osigurati sve koristi od punog članstva u EU-u ili imati isti učinak kao odredbe o prijelaznom razdoblju, koje su dio sporazuma o razdruživanju. U nekim područjima te su mjere uvjetovane recipročnim mjerama s britanske strane", navodi Vijeće.
U Europskoj uniji ističu da nema nikakvih izgleda za ponovno otvaranje pregovora o sporazumu i očekuju da premijerka May dođe u Bruxelles s jasnim planom što želi. H/D.Pav.
MJERE U SLUČAJU NEUREDNOG BREXITA
Članice EU-a finalizirale su niz mjera za slučaj neurednog Brexita kako bi na najmanju moguću mjeru svele moguće poteškoće u području prometa, ribarstva, isplata socijalnog osiguranja i programa za razmjenu studenata Erasmus. Među ostalim, nove mjere imaju za cilj zaštitu prava građana EU-a u Velikoj Britaniji i obrnuto u području socijalnog osiguranja, kao što je pravo na recipročne isplate mirovina i zdravstvenog osiguranja. Također će osigurati "osnovnu povezanost zračnim prometom" te omogućiti nastavak osnovnog cestovnog teretnog i putničkog prometa. Europski i britanski studenti koji studiraju na stranim sveučilištima u sklopu Erasmusa moći će završiti studij nakon Brexita.
Michael Roth

njemački ministar za europske poslove

IZJASNITE SE

Nekoliko ministara za europske poslove, koji su se okupili na Vijeću za opće poslove, istaknulo je da se Velika Britanija konačno mora izjasniti što doista želi jer nije dovoljno izglasati u parlamentu da se ne želi izlazak bez sporazuma. Isključivanje izlaska bez sporazuma može značiti samo ili da će već dvaput odbačeni sporazum o razdruživanju biti ipak prihvaćen, što je vrlo malo vjerojatno, ili odgodu izlaska. Za svaku odgodu potrebna je suglasnost svih 27 članica, a iz EU-a stalno ističu da mora postojati dobro obrazložen razlog zašto i u koje svrhe se traži odgoda da bi mogla biti odobrena. "Naše strpljenje u Europskoj uniji prolazi kroz veliku kušnju. Dragi prijatelji u Londonu, izjasnite se, vrijeme istječe. Očekujem jasan i detaljan prijedlog s obrazloženjem zašto je odgoda potrebna", rekao je njemački ministar za europske poslove Michael Roth.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike