Novosti
ZAMJENIK MINISTRA SIGURNOSTI BIH

Krešić: Afera "Selefije" je obična konstrukcija paraobavještajaca
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić dao je u utorak iskaz u Državnome odvjetništvu o tvrdnjama da je zajedno s hrvatskim konzulom u Tuzli Ivanom Bandićem i novinarom Matom Đakovićem, kao dio akcije hrvatske obavještajne agencije SOA-e, vrbovao selefije da podmetnu oružje u džamije kako bi se BiH kompromitirala kao uporište brojnih ekstremista.


Istodobno je portal Žurnal objavio iskaz radikalnog islamista koji je navodno, po nalogu hrvatske službe sigurnosti, trebao podmetnuti oružje.


Krešić, nakon kraćeg zadržavanja u prostorijama Državnog odvjetništva BiH, nije davao nikakve izjave. Prethodno je za medije ustvrdio kako su optužbe koje je iznio portal Žurnal, a dio potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, nebuloze te je zatražio provođenje istrage o ovome slučaju. "Radi se o konstrukcijama kombiniranih paraobavještajnih sustava, ali bojim se da su u ovome institucionalno sudjelovale neke službene agencije. Dovoditi mene u bilo kakvu konstrukcijsku priču doživio sam izravnim udarom na svoj integritet i dužnost koju obnašam", rekao je Krešić. Njega je portal Žurnal naveo kao čovjeka koji je pomagao hrvatskim obavještajcima u vrbovanju selefija kako bi prenosili oružje u svoje vjerske objekte u Zeničko-dobojskoj županiji.
Portal Žurnal u utorak je objavio svjedočenje selefije, kojega su predstavili kao H.Č. i navodnog suradnika SOA-e, kojemu je bilo nuđeno da prenese oružje u BiH. On je navodno sa službenikom SOA-e razgovarao u Krapini. "Od mene je tražio da prenesem iz Doboja ruksak oružja, je li to eksploziv, oružje, nisam bio siguran. To sam trebao uzeti u Doboju, da to negdje ostavim kod mesdžida (vjerskog objekta) u Stranjanima. Ja gore nikad nisam ni bio. Oni bi to javili policiji u Bosni, koja bi našla to oružje gore. Kao, akcija bi se izvela da selefije imaju oružje", rekao je izvjesni H.Č. u razgovoru za Žurnal. Njemu je posve prikriven identitet, a taj navodni selefija uopće nije spominjao zamjenika ministra Krešića, konzula Bandića ili novinara Đakovića. Hrvatski mediji u BiH objavili su posljednjih dana fotografije na kojima sjedi novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je u javnost plasirao informaciju o navodnom podmetanju oružja selefijama od hrvatske SOA-e, u društvu s ministrom Draganom Mektićem, koji je potvrdio da postoje takve optužbe, a za istim stolom je i šef Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica. Mehmedagić je u vrijeme rata bio tjelohranitelj Alije Izetbegovića, a danas ga se smatra jako bliskim Bakiru Izetbegoviću. H