Kultura
U SRIJEDU SVEČANO OTVORENJE 56. GORANOVOG PROLJEĆA

U četiri grada sudjelovat će 40 pjesnika iz 14 zemalja
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
ZAGREB - Svečano otvorenje 56. Goranovog proljeća, najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije u Hrvatskoj, bit će održano u srijedu u 20 sati, u Sceni F22 (Frankopanska 22) u Zagrebu.Festival, kao i prethodnih godina, uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika i partizanskog borca Ivana Gorana Kovačića, donosi izravan kontakt s aktualnom, vrijednom poezijom iz Hrvatske i svijeta.

Na ovogodišnjem "Goranovom proljeću" sudjelovat će 40 pjesnika iz 14 zemalja, a svi će oni čitati upravo na otvorenju festivala. Strani će gosti čitati na vlastitim jezicima, uz osigurane prijevode na hrvatski. Nastupit će i ovogodišnji laureati Denis Ćosić (dobitnik Gorana za mlade pjesnike), i Martina Vidaić (dobitnica Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu).

Za glazbeni identitet ovog festivalskog izdanja brinu se Ivan Grobenski i grupa Šumski, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe. Vidimo se na otvorenju Goranovog proljeća, dođite i uživajte u pjesničko-glazbenim izvedbama.

U četvrtak, 21. ožujka, u 12 sati, bit će dodjele nagrada u Domu kulture Lukovdol, a u 20 sati planirano je čitanje poezije u Omladinskom kulturnom centru Palach (Kružna ulica 8, Rijeka).

U petak, 22. ožujka, u 12 sati bit će predstavljanje platforme Versopolis u Book caffe Dnevni boravak (Rijeka), a u 19.30 sati čitanje pjesnika u Klubu Kotač (Ulivca Ljudevita Gaja 3, Pula). U subotu, 23. ožujka, u 20 sati je zatvaranje 56. Goranovog proljeća u MM centru (Studentski centar, Savska 25, Zagreb).

Sudionici "Goranovog proljeća" su brojni, više ili manje poznati europski i svjetski pjesnici Yorgos Alisanoglou (Grčka), Mischa Andriessen (Nizozemska), Kemal Mujičić Artnam, Krešimir Bagić, Alen Brlek, Lucija Butković, Darko Cvijetić (Bosna i Hercegovina), Branko Čegec, Goran Čolakhodžić, Denis Ćosić, Krystyna Dąbrowska (Poljska), Lidija Deduš, Marija Dejanović, Lidija Dimkovska (Makedonija), Jean-Pascal Dubost (Francuska), Baptiste Gaillard (Švicarska), Dorta Jagić, Udo Kawasser (Austrija), Ida Linde (Švedska), Sonja Manojlović, Vlado Martek, Vladimir Martinovski (Makedonija), Miroslav Mićanović, Vanda Mikšić, Tiberiu Neacşu (Rumunjska), Ivan Rogić Nehajev, Florence Pazzottu (Francuska), Lou Raoul (Francuska), Evelina Rudan, Tara Skurtu (SAD), Nikola Petković, Jana Putrle Srdić (Slovenija), Frida Šarar, Darko Šeparović, Dinko Telećan, Marko Tomaš (Bosna i Hercegovina), Georgia Trouli (Grčka), Indrė Valantinaitė (Litva), Martina Vidaić i Laurence Vielle (Belgija). D.Kć.
Marko Pogačar

predsjednik OO-a

Vidimo se na otvorenju Goranovog proljeća 2019., u srijedu, 20. ožujka, u 20 sati. Dođite i uživajte u pjesničko-glazbenim izvedbama na Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.
PREDSJEDNICI - ANIMATORI
Goranovo proljeće vodili su predsjednici: Marko Damjanović, Ante Bekić, Slavko Mihalić, Branko Čegec, Tvrtko Vuković, Ivica Prtenjača, a sada ga vodi Marko Pogačar. Neki među njima (Čegec, Vuković, Prtenjača), s članovima Odbora, u ovom ili onom sastavu: Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović, Branislav Oblučar, Marko Pogačar, oblikovali su ideju manifestacije organizacijom pjesničkih susreta po županijama.
Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike