Kultura
IZLOŽBA GRADSKIH GALERIJA OSIJEK U GALERIJI WALDINGER

Administrativni rekvizit postaje ključni sadržaj
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
OSIJEK - U organizaciji Gradskih galerija Osijek u Galeriji Waldinger otvorena je izložba Igora Eškinje pod nazivom “Nevidljivi protokoli”, koja se može pogledati do 14. travnja ove godine, a ulazak je besplatan. "Kustosica izložbe je Branka Benčić. Likovni postav izložbe uradili su Dražen Budimir, Igor Eškinja i Branka Benčić, a tehnički postav načinio je Dražen Budimir", rekla je ravnateljica Gradskih galerija Ljerka Hedl.


Izložba okuplja izbor radova iz recentne umjetnikove produkcije, napomenula je kustosica izložbe Branka Benčić, i napisala u katalogu: “Autoreferencijalnost u radovima Igora Eškinje manifestira se u prostoru stvaranja ili funkcioniranja umjetničkog djela i umjetnosti kao sistema, a pažnja je usmjerena na subjekte, objekte i umjetnički postupak, predstavljajući dimenziju kojom neki tekst upućuje na situaciju, kontekst ili strukturu vlastita iskaza ili vlastitu strukturu. Radovi Igora Eškinje vidljivim čine ono nevidljivo, skriveno, ukazuju na “konstrukciju”, de/montažu, podsjećaju nas na konstruirani karakter umjetničkog djela kao sredstva transformacije diskurzivne prakse. Praksa Igora Eškinje formirana je kao dosljedan i organiziran okvir konceptualizicija, procedura, postupaka i odnosa unutar umjetničkog djela i sustava umjetnosti”.
Mapa, kakve pronalazimo u papirnicama, kao “nevidljivi” administrativni rekvizit kojeg prihvaćamo zdravo za gotovo, i kao neutralna konvencija, sama postaje ključni sadržaj djela, dok etidu, kompoziciju, izvorno namijenjenu svladavanju određenih tehničkih vještina, možemo promatrati u kontekstu suvremenih imperativa izvrsnosti kojima smo kontinuirano izloženi, rekla je Branka Benčić. D.Kć.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike