Ekonomija
INVESTICIJE

U GZ-u Antunovac završava se Poduzetnički inkubator i akcelerator, za koji su zainteresirani iz IT sektora
Objavljeno 20. ožujka, 2019.
Uskoro počinje natječaj za najam prostora, a Općina će dobiti 4,5 milijuna kuna potpore za cestu i rasvjetu u novom dijelu Zone

Antunovčani svaku iskopanu lopatu na novom proizvodnom ili nekom drugom gospodarskom objektu dočekuju s velikim očekivanjem jer svaki novi investitor u Gospodarskoj zoni Antunovac donosi nova radna mjesta i smanjuje nezaposlenost, što je glavni cilj tamošnje općinske uprave na čelu s načelnikom Davorom Tubanjskim.U tom smjeru vlada i veliki optimizam jer se Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac (PIA) upravo završava, preostao je odraditi manji dio posla od investicije koja se za gotovo 21,5 milijuna kuna gradi među ostalim poslovnim objektima Gospodarske zone Antunovac.
Antunovački čelni čovjek kaže kako su pobudili zanimanje među onima koji pretendiraju da postanu budući najmoprimci 34 uredska prostora i dva proizvodno-poslovna prostora, posebice među onima iz IT sektora.
Tubanjski navodi kako je kolovoz rok za završetak objekta, pa će biti raspisan natječaj za zakup prostora.
Poduzetnicima savjetima i drugom potporom za razvoj u PIA-u će, najavljuje Tubanjski, biti i Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. za gospodarski i ruralni razvoj i poticanje poduzetništva koja će se preseliti u PIA-u.
- Sve je podređeno poduzetništvu i zapošljavanju. U tom smjeru ide i naša politika, pa smo postojeću Zonu proširili, a taj novi dio popunjen je i već su prvi objekti sagrađeni. Mi smo jedna od rijetkih općina koja je, u vrijeme kada su svi išli s povećanjem iznosa komunalne naknade, zadržala svoju na gotovo najnižoj razini u Osječko-baranjskoj županiji. Za usporedbu tri puta smo jeftiniji od Grada Osijeka, a imamo 24 nova objekta. To smo namjerno napravili i zbog mještana, a najviše zbog poduzetnika i njihovih investiranja. I prilikom izgradnje naklonjeni smo djelomičnom oslobađanjem komunalnog doprinosa, a sve je to dio mjera kojima smo privukli tolike investitore, pa nam je sada svaka parcela zauzeta. Evo, novi objekt gradi i Nabla Slavonija d.o.o. pokraj našeg Poduzetničkog inkubatora i akceleratora, a radi se o tvrtki koja se bavi projektiranjem, automatizacijom, proizvodnjom sklopova... - kaže Tubanjski.
Što se tiče proširenog dijela Gospodarske zone Antunovac, kaže da su dobili prvu odluku o prihvatljivosti njihovih troškova u novom dijelu Zone od Ministarstva gospodarstva.
"Riječ je o natječaju koji smo čekali godinu i pol, a evo sada je stigao prvi papir, pa se priprema ugovor i očekujemo da će nas pozvati na potpisivanje. Ministarstvo gospodarstva bi nam trebalo (više od 75 posto) financirati gradnju ostatka komunalne infrastrukture odnosno ceste, odvodnje i rasvjete. Ta je investicija vrijedna približno 4,5 milijuna kuna, a ostalo je infrastruktura već prethodno odrađena. Fokus nam je na Zonu i zapošljavanje mještana, a investitori koji su kupili parcele mogu početi već sada graditi svoje proizvodne i druge objekte. Neki pripremaju projekte, neki vade građevinske dozvole. U sljedećih godinu dana bit će promijenjen vizual naše gospodarske zone", zaključuje Tubanjski. Darko Pejić

PODUZETNICI INVESTIRAJU I UZ EUROPSKE POTPORE
Gospodarska zona Antunovac uskoro će postati bogatija za novi proizvodno-poslovni objekt. Naime, radove gradnje na parceli veličine 3241 četvorni metar započela je tvrtka Nabla Slavonija d.o.o. za inženjering, proizvodnju i trgovinu elektrotehničkim proizvodima. Gradnja i opremanje proizvodno-poslovnog objekta provest će se tijekom dvanaest mjeseci, u sklopu projekta "Izgradnja i opremanje proizvodno-poslovne zgrade Nabla Slavonija d.o.o.“ koji ova rastuća tvrtka provodi uz sufinanciranje sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora