Autoglas
MODEL Y

Elon Musk mnogo očekuje od Teslinog električnog terenca
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Standardna verzija od 39.000 dolara bit će dostupna 2021., uz doseg od 370 km

Tvrtka Tesla Inc. predstavila je prošlog tjedna u četvrtak u Kaliforniji Model Y, električni terenac, koji će se početi prodavati uz početnu cijenu od 39.000 dolara i suočiti na tržištu s europskim električnim rivalima. Šef tvrtke Elon Musk kazao je da će se mali SUV, izrađen na platformi Modela 3, prvo pojaviti u verziji većeg dosega od 482 kilometra uz cijenu od 47.000 dolara. Standardna verzija koja će biti dostupna u 2021. koštat će 39.000 dolara uz doseg od 370 kilometara.

Vozila je moguće konfigurirati da uključuje sedam sjedećih mjesta uz trošak od dodatnih 3000 dolara. Nakon predstavljanja, internetska stranica Tesle ponudila je opciju dizajniranja i naručivanja skupljeg modela s većim dometom koji će biti dosptupan sljedeće godine. Za naručivanje vozila potreban je polog od 2500 dolara. Mali terenci sada su najbrže rastući segment prodaje automobila u SAD-u i Kini, najvećim automobilskim tržištima na svijetu. Iz toga razloga Tesla u Kini gradi tvornicu. Tesla je imao malo konkurencije na području sedana, no tržište električnih tereneca zagrijava se i Teslina će planiranim opsegom proizvodnje Modela Y zaostati za modelima Volkswagenova Audija, Daimlerova Mercedes-Benza i BMW-a.

Prtljažni prostor Modela Y bit će 1,9 m3, a kupci će imati i opciju kupnje panoramskog krova. Što se tiče unutrašnjosti ona je identična onoj iz Modela 3. To znači da se u kokpitu ne nalazi gotovo ništa osim upravljača i velikog 15-inčnog infotainment zaslona. Iako su prvotne najave sugerirale kako Model Y neće imati retrovizore, to se ipak nije dogodilo. Retrovizori su još uvijek tu i dio su standardne opreme!

Tesla je predstavio četiri verzije Modela Y koje se razlikuju po autonomiji, brzini i cijeni. Osnovni i najjeftiniji model, koji ima doseg oko 370 kilometara, od 0 do 100 km/h treba šest sekundi, a maksimalna brzina mu je 192 km/h. Na tržište bi trebao stići tek u proljeće 2021. Najskuplja i najjača izvedba Tesle Model Y ima autonomiju oko 482 kilometara, do ‘stotke’ juri za samo 3.5 sekundi i postiže maksimalnih 240 km/h.

Milan Bugarić
// premijera //
PAD DIONICA NA BURZAMA
Premijera Modela Y, bar što se tiče burzi, nije pala na plodno tlo. Premijera je bila u četvrtak navečer, a već u petak dionice Tesle na burzama su pale za 4,5 posto. Iz Deutsche Banka kažu da nema velikih iznenađenja, dok Adam Jonas iz Morgan Stanleyja piše kako će zbog 75 posto zajedničkih dijelova s ‘trojkom’ vjerojatno kanibalizirati Model 3.