Autoglas
UNATOČ POVEĆANJU PRIHODA PROŠLE GODINE

Volkswagen steže remen, do 2023. gasi 7000 radnih mjesta
Objavljeno 19. ožujka, 2019.

Iako ga pogađaju skandali oko Dieselgatea i najave otpuštanja tisuća radnika, njemački automobilski div Volkswagen prošlu je godinu zaključio s većom dobiti i prihodima, unatoč golemim troškovima proizišlim iz skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova. Netodobit grupe povećana je u 2018. šest posto, na 12,15 milijardi eura. Prihodi su uvećani 2,7 posto, na 235,8 milijardi eura. Grupa je prošle godine prodala ukupno 10,8 milijuna automobila.

Unatoč ovim brojkama najveći europski proizvođač automobila planira do 2023. ukinuti i do 7000 radnih mjesta u administraciji u sklopu nastojanja da u idućim godinama ostvari značajne uštede. Cilj je povećati zaradu za 5,9 milijardi eura godišnje, objavila je kompanija. Iz VW-a kažu da će umirovljenja pomoći u apsorpciji dijela gubitaka, najavljujući ujedno otvaranje dodatnih 2000 radnih mjesta u tehničkom razvoju. Materijalni troškovi i obveze prema zaposlenicima bit će smanjeni za 15 posto.

- Mjere iz programa poboljšanja zarade omogućit će našem brendu da postigne konkurentnu razinu povrata od šest posto u 2022. godini - kazao je član uprave Arno Antlitz. U VW-u žele ušteđena sredstva iskoristiti "za osposobljavanje kompanije za električno i digitalno doba", kaže Ralf Brandstaetter, glavni operativni direktor u brendu VW. U iduće tri godine očekuje se približno 11 tisuća upražnjenih radnih mjesta, budući da će generacija rođenih od početka do sredine 1960-ih otići u mirovinu.

Čelnik radničkog vijeća u VW-u Bernd Osterloh istaknuo je pak da je kompanija dosad uskraćivala pravo postupnog umirovljenja, odnosno smanjenja radnih sati prije konačnog odlaska u mirovinu zaposlenicima rođenima poslije1961. godine, iako su mnogi to očekivali nakon dugog i teškog radnog vijeka. Upozorio je također da kompanija ne bi smjela primjenjivati dvostruke kriterije tretirajući radnike u proizvodnji drugačije nego one u administraciji. Podsjetio je i na postojeći sporazum o jamčenju zaposlenja do 2025. Postupno ili djelomično umirovljenje mora biti dogovoreno između poslodavca i zaposlenika.

VW je već 2016. s radničkim vijećem usuglasio ključnu inicijativu o daljnjim uštedama kojom su do 2020. planirane uštede troškova od 3,7 milijardi eura. Taj div automobilske industrije odlučio je globalno ukinuti 30 tisuća radnih mjesta, od čega 23 tisuća u Njemačkoj. Do sada je u sklopu te inicijative ukinuto oko 6300 radnih mjesta.

Hina
Možda ste propustili...

OPENING OF THE SEASON

Nabrijani auti u Crikvenici

NJEMAČKI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA

BMW gradi tvornicu baterija

PRODAJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA GLOBALNO USPORAVA

Ford će pričekati s 2 e-modela