Osijek
GRAĐANI NEZADOVOLJNI NOVIM VIZURAMA

Orezane krošnje stabala kod Drvengrada izgledaju sablasno
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Unikom: Riječ je o izuzetno opasnim stablima koja ugrožavaju život i imovinu

Među brojnim aktivnostima Radne jedinice Zelenilo, tvrtke Unikom, čiji djelatnici posljednjih tjedana marljivo uređuju zelene površine diljem grada, orezivanje i uklanjanje stabala na dvije lokacije, onoj u Gundulićevoj ulici, između Stepinčeve i Radićeve ulice, i Perivoju kralja Tomislava, izazvalo je poseban interes građana. Ako je suditi prema komentarima koje možemo čuti od naših sugrađana, kao i onih na društvenim mrežama, pa tako i na Facebook stranici tvrtke Unikom koja je i sama informirala građane o ovim aktivnostima, mnogi od njih, suočeni sa scenama uklonjenih ili drastično orezanih stabala, ostali su u nevjerici dovodeći u pitanje opravdanost tih zahvata.

Zamjenska sadnja
Kako ni sami nismo ostali ravnodušni, jer u pitanju su stabla koja su desetljećima krasila navedene lokacije, odlučili smo kod nadležnih institucija provjeriti zbog kojih su razloga uklonjena, odnosno orezana u tolikoj mjeri.

U odgovoru koji smo dobili od Unikoma stoji kako "uklanjaju isključivo opasna stabla, i to prema Rješenju Grada u kojem je točno definiran obujam i tip zahvata na svakom određenom stablu".

- Rješenje je izdao Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, a na temelju Rješenja Osječko-baranjske županije, s obzirom na to da je riječ o zaštićenom perivoju. U Gundulićevoj ulici, također prema nalogu Grada, definirano je 14 stabala za uklanjanje. Riječ je o izuzetno opasnim stablima koja ugrožavaju život i imovinu građana te ih je bilo potrebno žurno ukloniti. Poneka od njih već su bila u fazi raspadanja. Označeno je i osam stabala za orezivanje. Riječ je o stablima sa suhim granama u krošnji koje je potrebno sanirati. Nadalje, istovremeno se vrši i uklanjanje panjeva kako bi se omogućila zamjenska sadnja u ovoj vegetacijskoj godini i to u punom profilu ulice (oko 25 stabala), što je znatno više od broja uklonjenih stabala - stoji dalje u očitovanju Unikoma.

Iz dokumentacije koju smo dobili od Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, odnosno rješenja za uklanjanje i orezivanje stabala u Perivoju kralja Tomislava upućenog Unikomu, a prema odobrenju Upravnog odjela za prostorno planiranje Osječko-baranjske županije od 6. prosinca 2018., vidljivo je da su stabla pregledana nakon čega su zbog različitih razloga, poput osušenih i odumrlih krošnji, gljiva, ili obraslosti u bršljan i imelu, neka od njih predviđena za uklanjanje, dok je za ostatak naložena sanacija. Ukupno je nalogom od 25. veljače 2019., kojeg potpisuje mr. sc. Jasenka Vizentaner, dipl. ing. šum, na području Perivoja kralja Tomislava zatraženo uklanjanje 14 stabala, dok je za neka, poput stabala srebrnolisnog javora koja se nalaze kod Drvengrada, sjeverno i južno od središnje staze, zatraženo "snižavanje krošnje na jednu polovinu visine kako se ne bi raskolila, ili im se razlomile grane".

Rupe u deblima
Upravo je ovo posljednje izazvalo negativne reakcije građana. Prepolovljene krošnje na kojima su ostale samo one najdeblje grane potpuno su izmijenile vizuru te lokacije, a ista je situacija i u Gundulićevoj ulici čiji će drvoredi biti "krezubi" sve dok ne stasaju mlade lipe koje su zasađene na mjestu starih.

- Nakon orezivanja postale su vidljive goleme rupe u deblima i na primarnim i sekundarnim rašljama koje se vide iz ptičje perspektive, odnosno korpe dizalice, a što ukazuje na stručnu ispravnost zahtjeva Grada Osijeka za uklanjanjem opasnih stabala. U skladu s tim Grad Osijek priprema novi zahtjev za uklanjanje opasnih stabala - stoji u odgovoru Jasenke Vizentaner, koja je uz Damira Stanića iz Odsjeka komunalnog redarstva te Stjepana Gieslera iz Unikoma, činila interventnu ekipu na temelju čijih je zapažanja doneseno rješenje o uklanjanju i sanaciji lipa u Gundulićevoj.

Iako je i iz fotografija koje je s građanima podijelio Unikom vidljivo da su uklonjena stabla u sredini istrunula te su kao takva zaista predstavljala opasnost, kada se u tako kratkom roku ukloni ili do neprepoznatljivosti oreže veliki broj stabala, nameće se pitanje je li do toga moralo doći, odnosno održavaju li se osječki parkovi i drvoredi adekvatno i sustavno?

Ivan Alilović
TIKVIĆ: ODRŽAVANJE MORA BITI SUSTAVNO
Profesor Ivica Tikvić sa zagrebačkog Šumarskog fakulteta, koji je sa svojim studentima prije nekoliko mjeseci obišao osječke parkove, smatra da se u Hrvatskoj općenito, pa tako i u Osijeku, ne vodi sustavna briga o gradskom zelenilu.

- Vjerojatno se stabla uklanjaju i orezuju tako intenzivno, jer do sada to nije rađeno sustavno. A logično je da će biti intenzivno, jer bi zbog lošeg stanja stabla mogla ugroziti građane. Kao i u svemu, nakon što se nešto zapusti, potrebni su malo jači rezovi, a da je to rađeno svake godine, kao što se radi u Njemačkoj, situacija bi bila bitno drugačija. Nažalost, kod nas još uvijek takve stvari ovise o politici koja odobrava ili ne odobrava sredstva. Jedino što je loše napravljeno u ovom slučaju je to da javnost nije na vrijeme i detaljno informirana - mišljenja je Tikvić.
Stabla su uklonjena ili orezana iz različitih razloga, odumrlih krošnji, gljiva, ili obraslosti u bršljan
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike