Regija
POŠUMLJAVANJE U PUNOM JEKU

Na mjestu posječene cerove niče nova hrastova šuma
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Radnici Hrvatskih šuma i lokalni stanovnici sade 65.000 sadnica hrasta lužnjaka
PETRIJEVCI

Nakon što je na početku ove godine prolaznike uz cestu Šag - Petrijevci iznenadio prizor posječene nekad velike šume na području kojim gospodare Hrvatske šume, Šumarija Valpovo, proteklih dana na istoj lokaciji prekoputa nekad poznatog Duhovno-rekreacijskog centra Emaus potpuno drugi prizor - djelatnici Hrvatskih šuma ujedinjenim snagama s građanima, krenuli su u akciju pošumljavanja te površine mladim sadnicama hrasta lužnjaka.

Kako nas je izvijestio Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, program gospodarenja za gospodarsku jedinicu Valpovačke podravske šume odobren je Rješenjem Ministarstva poljoprivrede od 23. veljače 2015. godine za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2023. godine i svi zahvati koji se poduzimaju na ovom području rade se isključivo na temelju tog Programa.

- Tim su Programom propisani i odobreni svi potrebni radovi poput sječe, pripreme, pošumljavanja, njege te zaštita koji se u toj gospodarskoj jedinici moraju obaviti u razdoblju od deset godina za koje taj Program vrijedi. Konkretno, za ovaj odsjek su propisani radovi čiste sječe, pripreme staništa, sanacija i obnova šuma i njega novopodignutih sastojina - pojašnjava voditelj Jumić dodajući da su već planom sječa za 2018. godinu u odsjeku koji je izazvao nemalu pozornost javnosti, svi planirani radovi sječe, izrade i izvoženja obavljeni u četvrtom tromjesečju kvartalu 2018. godine. No, to je bio tek početak priče o velikim planovima Hrvatskih šuma za područje Valpovačke šumarije za koje su nakon sječe već propisani radovi sanacije i obnove šuma kao dio Plana uzgojnih radova za 2019. godinu u koje ulaze radovi pripreme staništa, pošumljavanje sadnicama hrasta lužnjaka i njega pomlatka.

- Pripremni radovi na ovom području obavljeni su tijekom siječnja i veljače, a radovi pošumljavanja bit će završeni u ožujku. Pri tome će na toj površini biti posađeno oko 65.000 sadnica hrasta lužnjaka, a njega pomlatka bit će obavljena u razdoblju srpanj-kolovoz, ovisno o vremenskim prilikama i stanju na terenu - kaže Jumić.

Valja podsjetiti da je krajem prošle godine na području gospodarske jedinice Valpovačke podravske šume, šumski predjel Šajkište, koji je u Programu gospodarenja uređajni razred Sjemenjače cera, na dijelu između Šaga i Petrijevaca morala biti posječena stara, loša i nekvalitetna sastojina cera u propadanju na površini od 12,67 hektara kako bi se napravio prostor za novu, mladu šumu hrasta lužnjaka. Također, osim sječe i pomlađivanja, na području Šumarije Valpovo, kao i za šume na cijelom području Hrvatskih šuma, radi se monitoring bolesti i štetnika u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom, a zaštita se obavlja prema potrebi, sukladno odobrenim zaštitnim sredstvima registriranim za primjenu u šumarstvu.

Sve to odrađuje se sukladno propisima odobrenih Programa gospodarenja i Osnova gospodarenja te godišnjim planovima Hrvatskih šuma.

Lidija Aničić
290.000 sadnica
Voditelj osječke Podružnice Jumić najavljuje da će na području Uprave šuma Podružnica Osijek u prvom tromjesečju biti posađeno još 290.000 sadnica hrasta lužnjaka na 48 hektara na površinama koje se većim dijelom financiraju sredstvima EU fondova: na području Šumarije Valpovo posadit će 40.000 sadnica, Šumarije Osijek 70.000 sadnica te Šumarije Darda 70.000 sadnica. Uz to izvest će se i radovi pošumljavanja topolama i vrbama na površini od oko 120 hektara. Za sav planirani zadatak, uz vlastite stalno zaposlene radnike, za izvršenje radova u biološkim rokovima od siječnja do ožujka, bilo je potrebno kroz razne oblike zapošljavanja zaposliti još dodatni broj radnika među kojima prevladava lokalno stanovništvo, tako da je za te poslove zaposleno oko 150 radnika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike