Novosti
AFERA SMS: POTVRĐENA OPTUŽNICA

Varga: Uskoku nisam ništa priznao, to su konstrukcije
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Curić i Varga na slobodi zbog isteka maksimalnog roka trajanja pritvora

Bivši policijski informatičar Franjo Varga te Blaž Curić, vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, pušteni su u ponedjeljak iz istražnog zatvora. Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je rješenje o njihovom puštanju na slobodu i potvrdilo optužnicu u ovoj tzv. aferi SMS.



Suđenje do ljeta

- Osjećaj na slobodi je fantastičan. Na optužbe mogu reći da su to sve konstrukcije i laži. Nisam priznao nikakvu krivnju - rekao je Varga nakon izlaska iz osječkog zatvora. Blaž Curić samo je kratko rekao kako nije vrijeme za izjave. Daljnji tijek postupka pojasnio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.


- Održana je sjednica optužnog vijeća gdje je potvrđena optužnica Uskoka kojima su optuženi Franjo Varga i Blaž Curić zbog kaznenog djela sprječavanje dokazivanja, odnosno pomaganja u sprječavanju dokazivanja. Na tu točku rješenja žalba nije dopuštena. Pod točkom 2 istog rješenja optužno vijeće ukinulo je istražni zatvor, jer im on ističe u ukupnom trajanju od šest mjeseci. Početak rasprave očekuje se za približno dva mjeseca kada ovo rješenje za pritvor, na koje je moguće uložiti žalbu u roku od tri dana, postane pravomoćno, i dodjeljuje se prvostupanjskom sucu koji će zakazati sjednicu na kojoj će se raspravljati o dokazima. Početak suđenja može se očekivati do ljeta. Daljnja je procedura da se oni brane sa slobode. Istražni zatvor samo je jedna mjera, ne i kazna, a za ta kaznena djela zapriječena je kazna zatvora do pet godina i istekom od šest mjeseci oni se brane sa slobode - kazao je Rožac.


Odvjetnik Mario Poljak, branitelj Franje Varge, kazao je da se nakon potvrđivanja optužnice ide u daljnji postupak.


- Još treba složiti neke stvari što se tiče obrane. Teško je reći koliko se svjedoka očekuje u postupku, jer bi to sada bilo nagađanje. Sud nije prihvatio naše prigovore na optužnicu i potvrdio je optužnicu. Nakon što su Franjo Varga i Blaž Curić pušteni iz istražnog zatvora, vidjet ćemo kako ćemo organizirati obranu sa slobode. Naši prigovori bili su da postoje neki nedostaci u pogledu vještačenja. No, ni tu nije kraj - kazao je odvjetnik Mario Poljak.


Odvjetnik Krešimir Vilajtović, koji uz osječkog odvjetnika Berislava Krnica brani Blaža Curića, kaže kako osim činjenice da je njegov branjenik izišao iz zatvora, nije zadovoljan ničim drugim.
Zahtjevi odvjetnika

- Nisam zadovoljan s ishodom odluke optužnog vijeća iz dva razloga. Prvi razlog je taj što sam u pisanom obliku dostavio odgovor na optužnicu, a između ostalih argumenata koje sam naveo, tražio sam i izuzimanje nezakonitih dokaza. To je ispitivanje svjedoka bez nazočnosti branitelja u postupku, bez pozivanja branitelja. Obveza optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku je da je ono, bez obzira smatraju li da je moj zahtjev opravdan ili nije, moralo donijeti pisano rješenje o tome. Međutim, oni to nisu donijeli i ja imam na to pravo rješenje u roku od tri dana Vrhovnom sudu. Oni su to zanemarili. Druga stvar koja je bitna, jest to da sam tražio delegaciju mjesne nadležnosti sa Županijskog suda Osijek na Županijski sud Zagreb. To sam obrazložio s dvije bitne osnove. Prva je činjenica da su svi svjedoci koji su ispitani iz Zagreba, da je mjesto izvršenja i u Zagrebu, da sam i ja kao njegov branitelj te zastupnici optužbe iz Zagreba. Drugi razlog koji mi je jako značajan, jest činjenica da su u tom postupku sudac istrage, koji je određivao i produljivao istražni zatvor, kao i dva suca koja su odlučivala o mojim žalbama, članovi vijeća koji su sudili Zdravku Mamiću, a Mamić je sastavni dio optužnice protiv mog klijenta. Puštanje iz pritvora je običan igrokaz, pa prije mjesec dana su im produljili pritvor. Zašto sada ne postoji nikakva opasnost? Blaž Curić je trebao onda izići iz istražnog zatvora 26. ožujka - kaže Vilajtović.

Podsjetimo, Franjo Varga uhićen je 19. rujna prošle godine, a Blaž Curić 26. rujna. Curić se cijelo vrijeme brani šutnjom, a u medijima se spekuliralo da je Franjo Varga istražiteljima spomenuo mnoga imena. U tom su slučaju ranije ispitani bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić te Zdravko Mamić. Podsjetimo, Blaž Curić navodno je nazvao Vargu 20. rujna prošle godine i upozorio ga da se protiv njega vodi istraga te mu rekao da obriše poruke i ostalo što bi ga moglo kompromitirati, no Varga to nije uspio učiniti jer je uhićen.


Sandra Lacić
5

godina zatvora predviđena je kazna zbog kaznenih djela za koja se terete Varga i Curić
OPTUŽNICA
Uskok tereti Vargu da je u namjeri onemogućavanja i otežavanja dokazivanja u postupku protiv Milana Pernara, Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića, kao i u postupku predaje Ivice Todorića, izrađivao lažnu korespondenciju između visokih dužnosnika i drugih osoba iz koje proizlazi kako pojedini dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona, ili kako pojedini pravosudni dužnosnici provode pritiske da se te osobe osude. Curić je, tvrdi Uskok, Vargi dostavljao telefonske kontakte dužnosnika.
Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola