Novosti
PREMIJER NAJAVIO IZMJENE ZAKONA

Postrožit će se kazne za nasilnike u obiteljima
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima inicijative #Spasime za snažniju zaštitu žrtava nasilja u obitelji, da će se u sklopu kratkoročnih mjera do kraja godine otvoriti dežurni telefon za žrtve nasilja i u šest županija, koje ih još nemaju, otvoriti sigurne kuće, dok je u sklopu srednjoročnih mjera najavio izmjene zakona sa strožim kaznama. Telefon će raditi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, te će biti dostupan svima, kazao je Plenković novinarima nakon dvosatnog sastanka. U radnu skupinu za izmjenu zakona bit će uključeni i predstavnici inicijative #Spasime. Zakoni koji će doživjeti izmjene su Kazneni zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, dodao je. Također, jačat će se edukativni procesi, najavio je, dodavši da djeca od malih nogu moraju učiti da je nasilje društveno neprihvatljivo.


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ustvrdio je da je kaznena politika preblaga. Kazne će se stoga, kaže, povećavati tamo gdje ocijene da se trebaju povećavati minimalne kazne.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, komentirajući nedolazak na subotnji prosvjed #Spasime za snažniju zaštitu žrtava nasilja u obitelji, rekla je novinarima kako je bila spriječena doći jer je imala prethodno dogovorene obveze. "Rado bih bila tamo, cijeli protekli tjedan govorila sam o pitanjima ravnopravnosti spolova, posebno o nasilju nad ženama", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima. Na napomenu kako organizatori prosvjeda tvrde da u Hrvatskoj nisu loši zakoni nego njihova provedba i upit je li to odraz stanja u hrvatskom društvu, predsjednica je rekla kako je već upozoravala u govorima pred Glavnom skupštinom UN-a i u EU-u da se na počinitelje gleda s previše naklonosti. Na žrtve, koje su najčešće žene, gleda se sumnjičavo i propituje jesu li nečim izazvale nasilje. "Posebno me obeshrabruje što istraživanja pokazuju kako tinejdžeri misle da je u redu da dečko udari curu ako ga je ona nečim iživcirala. To je neprihvatljivo, trebamo mijenjati mentalitet i stanje u društvu", poručila je. H