Mozaik
SLAVONSKE LOLE NASTUPAJU NA KONCERTU “SLAVONSKO SRCE”

Presretni smo što možemo donijeti Slavoniju u Lisinski
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Izvest ćemo naše najslušanije pjesme, što garantira i dobro raspoloženje

Dva najveća imena slavonskog i hrvatskog tamburaškog svijeta, te jedan koji tim epitetima sigurno grabi, donijet će dašak Slavonije u hram hrvatske glazbe, veliku dvoranu Vatroslav Lisinki, gdje će izvesti neke od svojih najvećih hitova.

Legendarni Najbolji hrvatski tamburaši i Slavonske lole te Slavonia band zagrebačkoj će publici pokazati što je pravo slavonsko srce 23. ožujka od 20 sati na koncertu nazvanom "Slavonsko srce" u dvorani Vatroslav Lisinski. "Kada se začuje duša bećarska" ili "Sve je ona meni", a legendarni Darko Ergotić nakrivi šešir, u svakoj dvorani nastane delirij pa će tako zasigurno biti i u Lisinskom. Slavonske lole jedan su od najdugovječnijih hrvatskih tamburaških sastava, sviraju od 1973. godine. Do 1981. godine i potpisivanja ugovora s Croatia Recordsom nisu imali službeni naziv pa ime sastava dobivaju prema uzoru na Slavonske bećare i postaju Slavonske lole. Tada ujedno i kreću u ozbiljnije pohode i od tada do danas osvajaju mnoge nagrade i srca, a za album ‘‘Sve je ona meni ostvaruju zlatnu nakladu‘‘. Lole gdje god dođu naprave istinski, bećarski štimung i svakog dirnu u srce, bio on Slavonac ili ne. Ususret ovom velikom koncertu, uhvatili smo malo vremena Darku Ergotiću u želji da saznamo nešto više o prazniku Slavonije u Zagrebu te što rade Slavonske lole, znamo da prije Zagreba putuju u Njemačku na dva koncerta, a nakon Lisinskog raspored im je prepun, putuju i sviraju po cijeloj Lijepoj Našoj. Darko Ergotić, iskren kao i uvijek, širokog slavonskog srca podijelio je s nama svoja razmišljanja.

U hramu hrvatske glazbe slijedi pravi slavonski praznik, koncert ‘‘Slavonije u srcu‘‘ sa Slavonia bandom i dva najveća hrvatska tamburaška benda u povijesti, jedan od tih naravno je i vaš - Slavonske Lole. Kako je došlo do ideje za ovaj sjajan koncert?

- Ideja je najmanji problem, samo se trebao javiti organizator koji će se brinuti o organizacijskim problemima, a naša je briga da našoj publici donesemo Slavoniju u koncertnu dvoranu, što neće biti neki problem jer svoj stvaralački rad i svoje postojanje temeljimo na folklornoj pjesmi, plesu i slavonskom melosu. Radujemo se ovom koncertu, svirat ćemo sa svojim starim prijateljima i siguran sam da ćemo se svi zajedno sjajno zabaviti.

Kako je koncert koncipiran, što ćete sve izvesti pred zagrebačkom publikom?

- Trolist od sastava neće imati dosta vremenskog prostora odsvirati sve iz svoga stvaralačkog opusa. Moramo se svi uokviriti u zadanu satnicu, tako da ćemo izvesti naše najslušanije pjesme, što ujedno garantira i dobro raspoloženje na koncertu.

Raspored vam je iznimno gust, sredinom ožujka slijedi put u Njemačku?

- Posebno je zadovoljstvo donijeti dio Slavonije, Hrvatske, našim ljudima koji su morali otići trbuhom za kruhom. U dijaspori nemaju priliku svaki dan slušati domaće sastave, pa posebno emotivno doživljavaju svaki naš nastup.

Osim stalnih putovanja i koncerata, radi li se nešto novo, pjesma, album?

- Uvijek se radi nešto novo, ako ništa drugo, onda snimimo pjesmu za festival i sl. Potreban opus pjesama imamo, samo treba snimiti još tri, četiri pjesme i imamo dovoljno za novi album koji će izići, nadam se uskoro.
Vladimir Grgurić
NE IDE KOCKICA!!!!
ULAZNICE U PRODAJI
Ulaznice za koncert “Slavonsko srce” u dvorani Vatroslav Lisinski 23. ožujka, s početkom u 20 sati, mogu se kupiti na blagajni dvorane, ali i online na www.ulaznice.hr. Cijene su, ovisno o rasporedu sjedišta: 140, 160, 180 i 210 kuna.
SJAJNI TAMBURAŠI
Uz Slavonske lole, na koncertu “Slavonsko srce” nastupaju još i Najbolji hrvatski tamburaši i Slavonia Band. Najbolji hrvatski tamburaši, koji su do 1996. godine bili poznati kao Zlatni dukati, za koje možemo reći da su i začetnici tamburaške glazbe, dolaze u uhodanoj postavi - Stanko Šarić, Denis Špegelj, Mirko Gašparović, Mato Miličić, Kruno Golubičić i Mato Lukačević. Bend iza sebe ima čak 26 albuma, a u Lisinskom će odsvirati neke od svojih najboljih hitova poput “Pjesmo moja”, “Golubice bijela”, “Ne dirajte mi ravnicu”, “Od Dvora do Dvora”, “Vranac” i druge. Slavonia Band, iako najmlađi od triju sastava, ne trebaju posebnu najavu. U 17 godina postojanja, posebnu pozornost privlače upravo svojim nastupima uživo, zanimljivim suradnjama i ponekim ubacivanjem modernijih elemenata u svoj glazbeni izričaj. Za album “Zlatna polja” osvojili su Zlatnu ploču.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike