Učionica
PRVI PRIMJER INTERDISCIPLINARNOGA PRISTUPA PROBLEMATICI SEKTORA MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA U RH

U osječkoj Pravno-ekonomskoj klinici do sada zaprimljeno i obrađeno 238 slučajeva
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
Pravno-ekonomska klinika Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kao projekt Pravnoga i Ekonomskoga fakulteta u Osijeku, prvi je primjer interdisciplinarnoga pristupa problematici sektora malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj.

Klinika je nastala 2013. godine uz potporu Poduzetničkoga inkubatora BIOS, Centra za poduzetništvo Osijek, osječkih odvjetnika i Odvjetničke komore u Osijeku, a naknadno i Hrvatske udruge poslodavaca. Cilj joj je omogućiti studentima stjecanje praktičnih znanja te primjenu stečenih teorijskih znanja. No takav klinički način obrazovanja, nastao po uzoru na kliničko obrazovanje u medicini, omogućava studentima rješavanje konkretnih problema uz stalan nadzor mentora. Mentori u Pravno-ekonomskoj klinici stručnjaci su iz područja prava i ekonomije – nastavnici, poslovni savjetnici, odvjetnici, računovođe, porezni savjetnici, javni bilježnici i drugi – koji združeno rade na rješavanju problema. Pravno-ekonomska klinika usmjerena je na probleme malih i srednjih poduzetnika, bez obzira na djelatnost kojom se bave ili njihov pravni oblik. Sve usluge, odnosno savjeti potrebni poduzetnicima promatraju se iz dvaju kutova – ekonomskoga i pravnoga. U razdoblju od prosinca 2013. pa do kraja 2018. studenti i mentori u Klinici zaprimili su i obradili 238 slučajeva s prosječno 21 uključenim mentorom u akademskim godinama.

S obzirom na to da su problemi s kojima se susreću poduzetnici rijetko kada isključivo pravne ili ekonomske prirode, takav način rada i savjetovanja uvelike povećavaju mogućnost rješavanja složenih problema s kojima se poduzetnici susreću u svojem okruženju. Studenti stječu dodatna znanja i „meke vještine“ koje ne mogu dobiti formalnom izobrazbom, poput vještine intervjuiranja, timskoga rada u interdisciplinarnim timovima, umrežavanja te savjetovanja vlasnika malih i srednjih poduzeća. Svi savjeti i pomoć u Klinici u potpunosti su besplatni za sve klijente. Svake godine Klinici pristižu zanimljivi i izazovni slučajevi koji su vezani uz pitanja pravnoga oblika poslovanja, poreznoga opterećenja poduzetnika, poslovnoga planiranja, sastavljanja različitih ugovora i tumačenja ugovornih obveza, zaštite autorskih prava, istraživanja tržišta, poslovnih modela i analiziranja atraktivnosti industrije u koju poduzetnik ulazi. Pokrenuto je i internetsko „sjedište“ Klinike – klinika.efos.hr, kojim se želi približiti rad studenata ciljnoj skupini. Jačanje marketinških aktivnosti kao i kapaciteta Klinike planovi su čija je realizacija planirana u akademskoj godini 2018./2019.

Klinika je članica Europske mreže organizacija pravno-kliničke edukacije (European Network of Clinical Legal Education – ENCLE), a o važnosti kliničkoga obrazovanja raspravljalo se u znanstvenim radovima poput „How and why to teach entrepreneurship interdisciplinary?“, „Position of legal economic clinic on the map of business support institutions in Croatia“ i „Integrirano kliničko obrazovanje studenata prava i ekonomije – Prikaz projekta Pravno-ekonomske klinike Pravnoga i Ekonomskoga fakulteta u Osijeku“. Osim toga, rad Klinike predstavljen je na brojnim predavanjima i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu kao što su, primjerice, Thematic University Based Forum, Hrvatska gospodarska komora, Festival znanosti, Poduzetnički inkubator i brojna druga.
Nataša DRVENKAR
Eksperimentalno učenje i praktični dio

Rad u Pravno-ekonomskoj klinici temelji se na načelima eksperimentalnoga učenja (experimental learning) jer teorijska se osnova dobije kroz kolegij Konzultantstvo za mala i srednja poduzeća, a praktični je dio kolegija (learning by doing) temeljen na radu studenata u Pravno-ekonomskoj klinici. Osim znanja koja su studenti usvojili tijekom studiranja, radom u Klinici potiče ih se i na dodatna istraživanja literature i samostalno usvajanje novih znanja. U potrazi za informacijama i podatcima studenti komuniciraju s različitim dionicima te usvajaju nova znanja i vještine (komunikacijske i prezentacijske vještine, analitički pristup problemima, priprema i prezentacija konzultantskih izvještaja). Takav način podučavanja doprinosi bržem usvajanju planiranih ishoda učenja.
Održana radionica „Zaštita tržišnog natjecanja EU-a“

„Zanimljiva novost od akademske godine 2018./2019. jest i mogućnost sudjelovanja studenata Ekonomskoga i Pravnoga fakulteta u Programu Jean Monnet financiranog sredstvima Europske unije“, ističu doc. dr. sc. Dubravka Akšamović (Pravni fakultet) i doc. dr. sc. Anamarija Delić (Ekonomski fakultet). U sklopu je toga programa na EFOS-u od 21. do 25. siječnja 2019. održana radionica na temu „Zaštita tržišnog natjecanja EU-a“ kako bi se studenti upoznali s jednom od najvažnijih politika EU-a koja često dominira ekonomskim i pravnim pitanjima.
Možda ste propustili...