Učionica
DR. SC. ISTKHAR ALI IZ INDIJE:

Znanje i iskustvo koje ću ponijeti iz Osijeka značajno će mi pomoći u daljnjem znanstvenom radu
Objavljeno 19. ožujka, 2019.
„Život u Osijeku čini mi se jako dobrim. Prvo što sam primijetio jest da nigdje nije gužva, sve je uređeno i svi poštuju prometna pravila. U javnim institucijama svi su SRDAČNi.“

U okviru istraživačkoga projekta „Optimizacija parametarski ovisnih mehaničkih sustava (IP-2014-09-9540)“ pod vodstvom prof. dr. sc. Ninoslava Truhara, koji financira Hrvatska zaklada za znanost, od prosinca 2018. (do lipnja 2019.) na Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku zaposlen je poslijedoktorand dr. sc. Istkhar Ali iz Indije.

Na Odjelu za matematiku, u okviru projekta „Optimizacija parametarski ovisnih mehaničkih sustava“, dr. sc. Istkhar Ali svoj će znanstveni rad usmjeriti proučavanju parametarski ovisnih kvadratnih svojstvenih problema te polinomijalnih, odnosno općenito nelinearnih parametarski ovisnih kvadratnih svojstvenih problema. Dobiveni rezultati bit će prošireni i primijenjeni na opisivanje ponašanja svojstvenih vrijednosti matričnih polinoma nad algebrom kvaterniona te na stabilnost parametarski ovisnih mehaničkih sustava čime će se povezati uže znanstveno područje Istkhara Alija s ciljevima projekta.

Odjel za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ima iznimno razvijenu međunarodnu suradnju s brojnim institucijama i znanstvenicima, ali po prvi put ima zaposlenoga poslijedoktoranda koji je strani državljanin. Time se nastavlja jačanje suradnje Odjela s inozemnim znanstvenicima kao i unaprjeđenje kvalitete i međunarodne prepoznatljivosti istraživačke djelatnosti znanstvenika na Odjelu za matematiku. Zbog toga je s dr. sc. Istkharom Alijem napravljen kratak razgovor za Sveučilišni glasnik.

Zašto i kako ste se kao poslijedoktorand odlučili doći na Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku?

-Nakon doktorata želio sam kao poslijedoktorand otići izvan Indije kako bih stekao nova osobna i znanstvena iskustva. Prof. dr. sc. Ninoslav Truhar, voditelj projekta na kojem sam zaposlen, ima mnogo objavljenih kvalitetnih znanstvenih radova u vrhunskim časopisima i vrlo razvijenu međunarodnu znanstvenu suradnju pa sam smatrao da pod njegovim mentorstvom mogu napredovati u znanstvenom smislu i to je bio glavni povod odluci o dolasku. Također, smatram da je Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku izvrsna institucija za znanstveni posjet i zapošljavanje jer prepoznaje i cijeni dobar znanstveni rad.

Kakvi su Vam suradnja i rad na projektu s kolegama s Odjela za matematiku?

-Osjećam se izvrsno ovdje. Kolege s Odjela za matematiku vrlo su susretljivi i mnogo su mi pomogli oko smještaja, vize i druge papirologije. Nakon početnoga upoznavanja i prilagođavanja započeli smo intenzivniju znanstvenu suradnju koja bi trebala do kraja projekta producirati znanstvene publikacije. Područje je mojega znanstvenog interesa kvaternionska linearna algebra, u prvom redu lokalizacijska teorija i perturbacijska analiza za kvaternionske svojstvene probleme što je bila i tema moje doktorske disertacije. Sada polako ulazim u meni novo područje optimizacije parametarski ovisnih mehaničkih sustava što je osnovna tema projekta. Daljnji je cilj povezati i nadograditi područje mojega interesa s projektnim temama kako bismo na kraju dobili nove zajedničke znanstvene rezultate.

Kako Vam se sviđa život u Osijeku? Je li bitno drukčiji nego u Indiji?

-Život u Osijeku čini mi se jako dobrim. Prvo što sam primijetio pri dolasku jest da nigdje nije gužva, sve je uređeno i svi poštuju prometna pravila. U institucijama kao što su policijska postaja, banka i dom zdravlja svi su ljubazni i sve se može riješiti u vrlo kratkom roku. Primjerice, u banci sam otvorio račun za petnaestak minuta, a u Indiji bih čekao satima. Također, imao sam nesreću da sam ubrzo nakon dolaska u Hrvatsku trebao liječničku pomoć pa sam posjetio vaš dom zdravlja i bolnicu. Svugdje sam bio vrlo zadovoljan brzinom i kvalitetom usluge. U razgovoru s kolegama odavde čini mi se da oni ne smatraju kako su u Hrvatskoj javne ustanove previše ažurne, ali ja imam stvarno jako dobra iskustva. U Indiji je veća napučenost, gužva, vrlo kaotičan promet i sve traje jako, jako dugo. Jedino na što se baš ne mogu naviknuti jest vaša hrana koju si uglavnom pripremam sam.

Koji su Vam poslovni planovi nakon završetka zaposlenja na Odjelu za matematiku?

-Na Odjelu ću biti zaposlen do kraja lipnja 2019., a nakon toga nadam se zaposliti kao poslijedoktorand na nekom od inozemnih sveučilišta. Siguran sam da će mi znanje i iskustvo koje ću ponijeti odavde pomoći u daljnjem znanstvenom radu i da će se znanstvena suradnja s kolegama s Odjela nastaviti i nakon mojega odlaska.
Razgovarala:
Ivana KUZMANOVIĆ IVIČIĆ
Kratak životopis dr. sc. Istkhara Alija

Dr. sc. Istkhar Ali rođen je 1986. godine. Doktorirao je 2017. godine na Indian Institute of Technology Indore s doktorskom disertacijom naslovljenom „Localization Theorems and Perturbation Analysis on Quaternionic Eigenvalue Problems“. Do sada je radio na indijskim institutima Institute of Technology and Managment (ITM) Maharajganj, Uttar Pradesh te Institute of Technology and Managment (ITM), Gida, Gorakhpur. Znanstveni je interes dr. sc. Istkhara Alija numerička linearna algebra s naglaskom na kvaternionsku linearnu algebru. Do sada je objavio tri znanstvena rada u uglednim međunarodnim časopisima, a još je nekoliko znanstvenih radova trenutačno u postupku recenzije.
Možda ste propustili...