Novosti
NATJEČAJ ZA EUROPSKE DRUŠTVENE INOVACIJE

150.000 eura za borbu protiv plastičnog otpada
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Europska komisija otvorila je natječaj za europske društvene inovacije za 2019. godinu, a ovogodišnja je tema rješavanje problema plastičnog otpada. Traže se ideje i projekti u kojima se plastični otpad smanjuje uvođenjem sustavnih promjena na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Neovisno povjerenstvo odabrat će tri projekta kojima će u listopadu 2019. biti dodijeljeno po 50 tisuća eura.

- U Europi godišnje prikupimo više od 27 milijuna tona plastičnog otpada. Zbrinjavanje tog otpada jako je zahtjevno, ali u isto vrijeme prilika za inovacije i pronalaženje novih rješenja. Ove godine stoga tražimo ideje za rješavanje tog društvenog problema. Želimo postaviti temelj za nove poslovne modele i oblike suradnje te potaknuti nove pristupe kako bi pred svima nama bila bolja, čistija i održivija budućnost - rekao je Slawomir Tokarski, direktor u Europskoj komisiji nadležan za inovacije i naprednu proizvodnju.

Rješenja bi trebala biti prilagodljiva i uvesti sustavne promjene te se odnositi na jedno od sljedećih područja: smanjivanje korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu; recikliranje, ponovna uporaba i prenamjena postojećega plastičnog otpada; zbrinjavanje akumuliranoga plastičnog otpada s odlagališta i iz okoliša; mijenjanje potrošačkih navika ili maloprodajnih i drugih poslovnih praksi; uvođenje novih poslovnih modela i optimizacija lanaca opskrbe; uvođenje novih materijala koji su prikladni za kružno gospodarstvo ili koji su održiva alternativa plastici dobivenoj iz fosilnih goriva. Više pojedinosti o natječaju dostupno je na www.eusic.org. D.Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike