Crna kronika
OPTUŽNICA PROTIV 38-GODIŠNJAKA

Kupio sjemenke indijske konoplje na internetu, pa ih uzgajao u svom dvorištu
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
SLAVONSKI BROD - Podignuta je optužnica protiv 36-godišnjeg Davora N. iz Slavonskog Broda, zbog uzgoja 915,3 grama marihuane. Sjemenke je, pokazala je istraga policije i državnog odvjetništva, kupio putem interneta.
Općinsko državno odvjetništvo Slavonski Brod optužnicom tereti 36-godišnjaka da je od 1. travnja do 24. listopada 2018. godine u dvorištu obiteljske kuće u Slavonskom Brodu, s ciljem uzgoja marihuane radi njezine daljnje preprodaje na ilegalnom narkotržištu, posijao šest sjemenki marihuane, koje je potom redovito zalijevao i uzgajao te tako proizveo ukupno 915,9 grama marihuane. Djelatnici Policijske uprave brodsko-posavske, nakon sumnje da proizvodi i prodaje drogu, sa sudskim nalogom u rukama pretražili su kuću 36-godišnjaka. Sumnja se nakon kratkotrajne pretrage kuće pokazala opravdanom.


Droga je bila spakirana u tri plastične crne vrećice i dvije prozirne plastične kutije. Policija je pronašla i 93 grane indijske konoplje s cvjetnim vrhovima dužine od 20 do 130 centimetara. Brođanina se optužnicom tereti i da je točno neutvrđenog dana u listopadu 2018. godine u Slavonskom Brodu, prodao 25 grama marihuane za iznos od 600 kuna Željku R.


Prilikom ispitivanja u svojstvu osumnjičenika Davor N. je naveo kako je početkom ožujka prošle godine preko internetske stranice "Cannabis.org" naručio tri sjemenke konoplje naziva “Critical Jack”, plativši ih pritom 186 kuna. Sjemenke je 1. travnja 2018. godine posadio najprije u čaše, da bi ih potom 1. svibnja presadio u zemlju u dvorištu kuće. U tom postupku dobio je oko 100 grama marihuane. Preko iste internetske stranice naručivao je i sredstvo za pospješivanje rasta. Preostale tri sjemenke konoplje dobio je ekstrakcijom iz marihuane koju je konzumirao. Navedene sjemenke konoplje, tvrdio je Brođanin, uzgojio je isključivo za vlastite potrebe, s obzirom na to da ima problema sa spavanjem, bolovima i traumama koje su posljedica prometne nesreće koju je imao u prošlosti te zato svakodnevno konzumira oko 10 grama marihuane. Dodao je i kako je u rujnu 2018. godine u Slavonskom Brodu Saši S. prodao 25 grama marihuane za iznos od 600 kuna te u listopadu 2018. u Slavonskom Brodu, Željku R. prodao je istu količinu droge za isti iznos. Osim toga, višekratno je bez naknade dijelio manje količine marihuane.


Tijekom istrage Davor N., branio se tvrdeći da cjelokupna količina marihuane koja je pronađena prilikom pretrage njegove kuće pripada njemu te ju je uzgajao isključivo za sebe, a negira bilo kakvo prodavanje droge. Svjedok Saša S. istražiteljima je rekao kako je dugogodišnji poznanik Davora N. te mu je on i prijatelj. Ipak, negirao je da je kupio drogu od njega i da mu je Davor N. na bilo koji način dao marihuanu. I on je tvrtio kako je početkom 2014. počeo konzumirati marihuanu isključivo u zdravstvene svrhe, i to dva do tri puta tjedno prije spavanja, međutim, od početka rujna 2018. više ne konzumira marihuanu, s obzirom na to da se od tada nalazi na liječenju.
Svjedok Željko R. istražiteljima je rekao da Davora N. poznaje od svoje petnaeste godine iz viđenja, a s obzirom na to da se Davor prije tri godine doselio u kuću pokraj njegove, počeli su se povremeno družiti. Navodi kako je tijekom 2018. u desetak navrata kupovao marihuanu od novog susjeda. Kupovao je većinom samo gram marihuane za novčani iznos od 50 kuna, a u dva ili tri navrata kupio je i pet grama marihuane za 250 kuna. Zadnji put je od Davora N. kupio marihuanu u listopadu 2018., kada je došao iz Njemačke za vikend. Navodi kako mu je Davor, u lipnju ili srpnju iste godine, kada je bio kod njega, pokazao šest biljki indijske konoplje koje su bile posađene u zadnjem dijelu dvorišta. U studenome 2018., kada je došao iz Njemačke, Davor N. ga je fizički napao te mu prijetio nožem, zato što je mislio da ga je Željko prijavio policiji da ima posađene biljke indijske konoplje u dvorištu. Željko je taj napad prijavio policiji.
Sandra Lacić
Brođanin je tvrdio da je uzgojio marihuanu za sebe, jer ima problema sa spavanjem, bolovima i traumama
zapljena
ODUZETO JE 915,9 GRAMA MARIHUANE
Najčitanije iz rubrike