Ekonomija
RASPOLAGANJE DRŽAVNOM ZEMLJOM

Samo jedna općina do sada raspisala natječaj za zemlju
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Od pet slavonskih županija najviše dostavljenih programa na suglasnost je u OBŽ-u

Nakon što su do 9. lipnja 2018. jedinice lokalne samouprave (JLS), kojima je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu vraćen posao s državnom zemljom, Ministarstvu poljoprivrede dostavile na suglasnost programe raspolaganja, a učinilo je to njih 375, dio njih najavljivao je da će s natječajima krenuti poslije Nove godine.Iako je Ministarstvo, kako ono navodi, izdalo 118 suglasnosti na dostavljene programe među kojima i za 40 slavonskih općina i gradova, do danas je samo Općina Bizovac raspisala natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.
No, kaže načelnik Srećko Vuković, on je potom - poništen.
- Sada čekamo da ga Ministarstvo ponovno odobri i da ga opet raspišemo - kaže Vuković.
Njegov pročelnik općinskog Jedinstvenog upravnog odjela Nediljko Pušić kaže da je poništenje isključivo tehničke prirode, jer su Bizovčani raspisom svog natječaja preduhitrili donošenje novog Pravilnika o provođenju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, pa se natječajem prikupljena dokumentacija ne bi slagala s onim što zahtijeva taj podzakonski akt i to je, dodaje, razlog poništenja.

Isti natječaj

– U postupku je donošenje novog pravilnika u smislu dokumentacije potrebne za prijavu na natječaj. Prvi smo dobili suglasnost i prvi raspisali natječaj uranivši tako prije donošenja pravilnika te nam je sugerirano da ga poništimo i sačekamo taj podzakonski akt. Ići ćemo sa sadržajno istim natječajem za koji ne treba nova odluka Općinskog vijeća, a idemo s njim čim na snagu stupi novi pravilnik koji očekujemo krajem travnja - kaže Pušić.
U općini Bizovac pod postojećim je ugovorima 2500 hektara. Načelnik Vuković kaže da je za novi natječaj preostalo 250 hektara, što je manje od potreba, a tu je i prednost onih stočara koji nemaju dovoljno zemlje s obzirom na broj grla. Prema podatcima Ministarstva poljoprivrede, od pet slavonskih županija najviše programa dostavljenih na suglasnost, njih 38, dostavljeno je u Osječko-baranjskoj županiji, a šest ih je dostavljeno izvan roka. Tu je izdano i najviše suglasnosti - 22. Među njima izdana je i Općini Semeljci, čiji načelnik Grga Lončarević vjeruje da će ova JLS natječaj za zemlju raspisati do ljeta, kada, nastavlja, sve pripreme.
– A, treba i skinuti i usjeve - dodaje Lončarević. Kaže da je na području semeljačke općine sva državna zemlja regulirana ugovorima.
- Naši su prethodni ugovori istekli 2013., a mi sada petogodišnje, koji su također u međuvremenu istekli, produžujemo na dvije godine, što je zakon propisao, tako da se sva naša zemlja (3500 hektara), obrađuje i ima ugovore. Ugovori o privremenom korištenju na dvije godine potpisani su oko Nove godine - dodaje Lončarević. Do raspisivanja natječaja Semeljčani žele od desetak većih tehnoloških cjelina koje više nitko ne koristi, ili za koje su raskinuti ugovori, ili se dosdašnji korisnici neće natjecati jer su otišli u mirovinu i sl., napraviti više manjih cjelina da bi, dodaje Lončarević, zadovoljili što više novih zakupaca.
– Kada sve pripremimo, uključujući i te cjeline, kada budemo imali pokriven interes s ponudom, tada ćemo do ljeta raspisati natječaj - najavljuje Lončarević.
Žele suglasnost


Semeljčani na natječaju očekuju i one koji dosad nisu koristili državnu zemlju – mlade poljoprivrednike, a tu su i veliki sustavi poput Žita i Osatine sa svojim potrebama za zemljom.
Najviše JLS-ova, koji su programe predali izvan roka, ima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, njih devet, a među njima i Grad Otok čiji pročelnik za financije, gospodarstvo i poljoprivredu Berislav Vuković kaže da su Otočani program donijeli 29. lipnja 2018.
– Najveći problem bilo je prikupljanje dokumentacije - pojašnjva Vuković. Svi koji su zakasnili prebačeni su Županiji. Otok još čeka suglasnost.– Cijeli naš program kao takav ustupljen je Ministarstvu poljoprivrede na pregled i nemaju zamjerki, samo trebamo promijeniti jednu tablicu. Inače, mi nemamo nikakvih problema na terenu, imamo produžene ugovore do 2022. S idućim natječajem završili bismo cijelu priču sa zemljom - kaže Vuković.Za novo nadmetanje ostalo je oko 600 hektara, a ukupno je tu 1800 državnih hektara.
– Sve smo natječaje proveli – dva za prodaju i jedan za zakup. Povrat je prošao, dosad je vraćeno 530 hektara, tj. riješeno je 95 % predmeta - ističe Vuković.
U Otoku ne očekuju veći pritisak stočara što im s obzirom na broj stoke nedostaje zemlje, a jer su dosad, kaže Vuković, namireni kroz zakup i prodaju. Dobiju li do ljeta suglasnost na program, Otok bi natječaj raspisao početkom 2020. Najmanje su brojke vezane uz Požeško-slavonsku županiju gdje je na suglasnost dostavljeno samo deset programa, dva izvan roka, a suglasnost je izdana za šest gradova i općina. Suzana Župan
Grga Lončarević,

načelnik Općine Semeljci

Naši su prethodni ugovori istekli 2013., a sada petogodišnje, koji su isto u međuvremenu istekli, produžujemo na dvije godine, što je zakon propisao, tako da naša sva zemlja, 3500 ha, ima ugovore. Ugovori o privremenom korištenju na dvije godine potpisani su oko Nove godine
Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike