Kultura
JEDINSTVEN GLAZBENI DOGAĐAJ

Master class za klavir i violinu u Našicama
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
NAŠICE - Od 26. kolovoza do 4. rujna u Našicama će se održati akademija s master classom za klavir i violinu. Na sastanku predstavnika kulturnih i turističkih institucija i društava dogovorena je suradnja u obliku ustupanja prostora i podrške inicijatorici Marini Kopri, ravnateljici OGŠ-a "Kontesa Dora", u realizaciji tog projekta.

- Manifestacija još uvijek ima radni naziv, hoće li to biti Međunarodna glazbena akademija "Dora Pejačević" ili Ljetna akademija, vidjet ćemo uskoro. Ovo je ideja o začetku master classa za violinu i klavir, ovime pozivamo u naš grad vrhunske umjetnike iz svijeta, s tim što bi glavni organizator bila Biljana Urban i ja te Daniel Kopri i djelatnici OGŠ-a - ističe Marina Kopri.

Uz prvotnu inicijatoricu i organizatoricu Biljanu Urban Von de Laar, na manifestaciji će sudjelovati velika osječka pedagoginja Eva Huhn. Cilj je ove manifestacije Našice staviti na mapu svijeta kao europsku kulturno-glazbeno-turističku destinaciju, što grad sam po sebi i zaslužuje s obzirom na skladateljski opus Dore Pejačević. Nastupi i predavanja održavat će se u prostorima glazbene škole, ali i Velikog dvorca Pejačević, u prostorima kulturnih institucija.

- Za grad to je definitivno ulaganje u turističku ponudu, jer zašto se gosti ne bi odmarali u našem perivoju, ali i široj regiji i uživali u proizvodima lokalnih proizvođača - ističe Marina Kopri, koja se osvrnula i na restauraciju klavira Steinway. Njega će, ponudio se Ivica Derner, obnoviti bez naknade. Kako taj rad košta nekoliko tisuća kuna, OGŠ "Kontesa Dora" nastavit će organizirati koncerte prikupljanja donacija kako bi bar dio naknade ustupila majstoru. I.Ć.
Ivica Derner ugodit će klavir Steinway
Na sastanku su svoju potporu inicijativi dali Silvija Lučevnjak u ime Zavičajnog muzeja Našice, Silvija Šokić u ime Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, Hrvoje Šleder u ime HKD-a Lisinski, Srećko Perković u ime Turističke zajednice grada Našica te Ivica Derner, koji će raditi na restauraciji vrhunskog klavira Steinway. Akademija će se održati neposredno prije nacionalno poznatog i prepoznatljivog festivala Dani slavonske šume, a okupit će pet predavača iz Austrije, Nizozemske, ali i nekoliko poznatih domaćih stručnjaka.
Najčitanije iz rubrike