Zdravlje
KRUŠKE I JABUKE

Jedite voće koje je nadohvat ruke
Objavljeno 18. ožujka, 2019.
Topljiva vlakna djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila snižavajući razinu kolesterola

Za jabuke i kruške karakterističan je visoki udjel neprobavljivih vlakana, a zajednički im je zavidan sadržaj pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna, podrijetlom iz jabuke i kruške, djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila snižavajući razinu kolesterola te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina. Topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno daje dulji osjećaj sitosti.

Tijekom prolaska kroz probavni sustav, vlakna iz jabuke i kruške tvore gel s vodenom komponentom te na taj način povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolazak stolice kroz probavni sustav. Na taj se način održava zdravlje probavnog sustava, a time i zdravlje cijelog organizma.

Regulacija probave
Lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana u kruškama koja djeluje kao prirodni regulator kolesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na kolesterol, lignin sudjeluje i u regulaciji probave. Prevenira konstipaciju (zatvor) jer olakšava prolazak crijevnog sadržaja i peristaltiku crijeva te tako štiti od raka debelog crijeva. Flavonoidi, vrsta pigmenta u jabukama, intenzivno se istražuje. Tim se molekulama pripisuju brojna povoljna svojstva, posebice preventivno djelovanje na razvoj bolesti srca. Kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna se djelovanja tog flavonoida kriju u njegovoj antioksidativnoj aktivnosti, posebice u sprezi s vitaminom C, koji također nalazimo u jabukama. Fruktoza je prirodni voćni šećer koji nalazimo u jabukama i kruškama. Budući da ta vrsta šećera ne prouzročuje jake oscilacije razine šećera u krvi, jabuke i kruške pogodne su i za dijabetičare. Studija, objavljena u časopisu Nutrition Journal, navodi sažetak velikog broja studija koje su potvrdile prednosti svakodnevnog konzumiranja jabuka. Konzumacija jabuka učestalo se povezuje sa smanjenim rizikom od karcinoma, bolesti srca, astme i dijabetesa tipa II. Također, jabuka se smatra idealnom namirnicom za osobe na redukcijskim dijetama. Pozitivna se svojstva jabuke velikim dijelom pripisuju izrazitoj antioksidativnoj aktivnosti tog voća. Ukupna antioksidativna aktivnost u 100 g jabuke (s korom) ekvivalentna je učinku 1500 mg vitamina C (iako je sadržaj vitamina C samo 5,7 g u 100 g jabuke), a većina te aktivnosti potječe od fitokemikalija, poput flavonoida i fenolnih komponenti. Zanimljivo je da se fitokemikalije ne gube stajanjem. Udjel se fitokemikalija ne smanjuje čak ni nakon 100 dana pravilnog skladištenja jabuka. Jabuke i kruške čine savršen sklad zdravlja, izvanrednog okusa i praktičnosti. Čini se da nam je priroda u savršen proizvod upakirala pregršt korisnih supstancija, a znanstvenici su dokazali da je upravo sinergijski učinak tih tvari zaslužan za brojne povoljne učinke ovog voća.

Birajte nedozrele
U 100 grama ploda kruške sadržano je 0,3 g proteina, 0,4 g masti, 9,5 g ugljikohidrata, 2,8 g ukupnih vlakana i 5 mg vitamina C. Kruška sadrži i neznatne količine masti, stoga na 100 grama ima nešto više kalorija od jabuke (oko 80 kilokalorija).

S obzirom na to da kruške vrlo brzo zriju nakon što su ubrane, kada ih kupujete u dućanima, birajte one nedozrele, neoštećene i one koje na sebi nemaju plijesni. Također izbjegavajte kruške sa smeđim mekanim kolutima. Proces zrenja kruške mogu nastaviti u vašem hladnjaku, ili ako ga želite ubrzati, u papirnatim vrećicama na sobnoj temperaturi.

Izbjegavajte ostavljanje krušaka u plastičnim vrećicama gdje će biti u dodiru, jer im je na taj način ograničen kisik i pojačana produkcija etilena, plin koji kruške prirodno proizvode, a koji ubrzava proces truljenja. Budući da lako apsorbiraju miris, kruške treba držati podalje i od hrane koja ima jak ili specifičan miris. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike