Osijek
SJEĆANJE NA BONAVENTURU DUDU

Postupak za proglašenje slugom Božjim već pokrenut
Objavljeno 16. ožujka, 2019.

Klub knjižare Nova bio je u petak navečer mjesto Korizmenih susreta u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca i Ogranka matice Hrvatske Osijek posvećenih riječi i pjesmi fra Bonaventure Dude (1924.-2017.), istaknutog teologa, bibličara, franjevca, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, propovjednika, mistika, pjesnika i skladatelja.
Teolog, književnik i kantautor don Anton Šuljić uz pomoć prvakinje Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci Olivere Baljak govorio je o ovom velikanu Crkve u Hrvata, koncilskom teologu i svestranoj osobi širokog kruga zanimanja koji je bio poznat po svojoj ljudskoj neposrednosti i toplini. U vrijeme kada Katoličku Crkvu potresaju nevjerojatni izazovi i svakojaki skandali, fra Duda ostaje kao svjetionik svećeničkog i ljudskog poštenja.

- Onog trenutka kada nas je napustio, Bonaventuru Dudu je već pratio glas svetosti, glas čovjeka koji zadužio Katoličku Crkvu i hrvatski narod, kulturu i biblijsku znanost. Bonaventura Duda je zaista osobnost koja se rijetko sreće. On je bio višestruko daroviti čovjek. Osim svoje prekrasne naravi koja ga je krasila jer on je bio čovjek smijeha, radosti i pronicava duha, fra Duda je bio nevjerojatne intelektualne discipline. Kada sam ga susreo u Varaždinu, Duda je tada imao 92 godine, on mi je tada rekao jednu stvar koja me zapanjila, a to je da svaki dan najmanje da sata studira. U tome ga nije ometala ni pozna starost koju je doživio. Bonaventura je bio pjesnik u duši. On je kao nitko od teologa poznavao hrvatsku i svjetsku književnost. On je u petom razredu gimnazije u dobi od 15 godina čitao Victora Hugoa na francuskom jeziku. Bio je i glazbenik. Prije desetak godina izdan je CD sa 14 njegovih skladbi. Također je bio odličan orguljaš. Imao je silnu radnu energiju i memoriju. Istog trenutka kada je umro o njemu se proširio glas o njegovoj svetosti. Postupak za njegovo proglašenje slugom Božjim se počinje pripremati. Iz Zagrebačke nadbiskupije je već stigao nalog da se s tim krene. Postoji jedan franjevac koji je zadužen za njegovu ostavštinu, rekao nam je don Šuljić.


Nazočni su se mogli još jednom podsjetiti na veličinu fra Dude, njegov životni projekt oko prevođenja i izdavanja Zagrebačke Biblije, sudjelovanje u koncilskoj obnovi, a Olivera Baljak je bila zadužena za čitanje ulomaka iz Dudinih tekstova. Bilo je zanimljivo čuti snimak kako sam Bonaventura Duda recitira svoju pjesmu „Biti mi daj“. Za kraj su Olivera Baljak i don Anton Šuljić zajedno otpjevali šansonu „Uhapšen u svojoj magli“ nastalu Šuljićevim uglazbljivanjem stihova velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića. D.Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike