Novosti
SUGLASJE O POVIJESTI

Jednoglasna odluka o kurikulumu dobar je znak za zemlju
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
Čuraj: O dokumentu su se složili predstavnici različitih institucija i on bi mogao donijeti prestanak nepotrebnih podjela

Vezani članci

KONAČNA VERZIJA DO 22. OŽUJKA U NARODNIM NOVINAMA

Novi tim pomirio lijeve, desne i struku, kurikulum povijesti donio jednoglasno

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak da je radna skupina završila rad na kurikulumu povijesti te da će on biti objavljen idućeg tjedna.


- Uspjeli smo nakon tri runde razgovora. Proširena radna skupina jednoglasno je stala iza toga kurikuluma i to je dobar znak za Hrvatsku - rekla je Divjak novinarima uoči sjednice Vlade dodajući da je rad na kurikulumu završen u četvrtak i da ga je ona u petak dobila na stol.

Stručan posao

Ministrica je tako potvrdila informaciju koju smo u petak ekskluzivno objavili u Glasu Slavonije, pozivajući se na informacije koje smo dobili od jednog člana stručne radne skupine koja je u protekla dva tjedna radila na kurikulumu povijesti. Taj član je želio ostati anoniman, no kazao je kako je kurikulum povijesti "stesan" gotovo za četvrtinu u odnosu prema prijašnjoj preskriptivnoj verziji. Izjavio nam je kako je bilo "različitih gledišta i žustrih rasprava, ali granica se ni u jednom trenutku nije prešla i uspjeli smo se dogovoriti".


- Prije svega, mi smo kolege povjesničari i radili smo stručan posao. Nismo se prepirali ili sukobljavali oko svjetonazorskih ili političkih pitanja. Više smo polemizirali oko metodičkog i uvodnog dijela, nekih konceptualnih stručnih pitanja. Ta je metodologija dala rezultata, jer ako se svi ukopaju u svoje rovove i pozicije, nema dogovora, a sukobi se samo produbljuju - kazao nam je ističući da je "nastava povijesti dio javne povijesti i politike povijesti".


- I tu ni jedan segment - ni nastava, znanost, politika, ili javnost, ne mogu imati monopol za odlučivanje. Svi sudjeluju, i na neki način imaju riječ - naglasio je.


Saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj u petak je, komentiravši u Saboru završetak izrade kurikuluma povijesti, kazao kako je to možda i povijesni trenutak koji bi trebao označiti prestanak ideoloških podjela.


- Imamo dokument oko kojeg su se jednoglasno složili predstavnici različitih uglednih institucija. Imamo kvalitetan dokument koji će značiti prestanak nepotrebnih podjela u našem društvu. Riječ je o dokumentu oko kojeg su se lomila koplja i koji je inače korišten kao svojevrsna podloga "ispravljanja" povijesti. Napravili smo nešto što će osigurati kvalitetno obrazovanje - neopterećeno, jasno i nedvosmisleno, te budućnost naše djece. Sigurno će biti protivnika ovog kurikuluma. Mogu ih vidjeti s ekstremno lijeve i ekstremno desne strane. No, držim da je to znak da smo napravili dobar posao, jer ona velika, najčešće tiha većina predstavljena je u struci koja je usvojila ovaj kurikulum. Očekujem da će on idućeg tjedna biti objavljen u Narodnim novinama i da će ići u tisak, kako bi se primjenjivao od iduće školske godine - kazao je Čuraj. Naglasio je kako je zadaća "svih nas da stvorimo jedinstveni politički okvir, koji smo u HNS-u i prihvatili i stavili na dnevni red".
Pritisak

Politolog Nikola Baketa, kojega smo upitali za komentar jednoglasnog donošenja kurikuluma povijesti u radnoj skupini, s obzirom na to da je to tema oko koje je vrlo teško imati konsenzus u društvu, kazao nam je kako drži da je veliku ulogu u postizanju konsenzusa o kurikulumu povijesti imala politika.

- I iz izjave profesora Grgina (član radne skupine Borislav Grgin s Filozofskog fakulteta u Zagrebu je izjavu o kurikulumu u petak dao jednom portalu, op.a.) može se iščitati da je donošenje kurikuluma konsenzusom bilo i pod pritiskom politike i javnosti zbog kratkog vremena za doradu kurikuluma - kazao nam je Nikola Baketa.


Igor Mikulić/Jasenka Pejaković
Politički okvir za kvalitetno obrazovanje
"Ovaj politički okvir omogućit će kvalitetno obrazovanje ne samo iz povijesti nego iz svih predmeta, kroz koje će naša djeca izgrađivati svoj osobni, kulturni, nacionalni, ali i europski identitet, istodobno poštujući različitosti drugih, ali i prihvaćati nove standarde iz svih životnih područja. To me izuzetno veseli, jer je naš i moj osobni posao bio poticati taj konsenzus koji znači razumijevanje nekada suprostavljenih strana s ciljem postizanja rezultata koje ćemo imati sutra. Smisao je to politike i našega rada", kazao je Čuraj, čestitajući ministrici Divjak i njezinu timu.
SUGLASJE
Politolog Ivan Rimac kazao nam je kako ne može mjerodavno govoriti o kurikulumu jer ga nije vidio, ali drži da su dva razloga za to što je donesen jednoglasno: "Članovi stručne skupine usuglasili su se oko sadržaja tako što su sporni dio izbacili ili je skupina bila unisona oko stavova po pojedinim pitanjima."
Kurikulum povijesti trebao bi biti objavljen idućeg tjedna
Možda ste propustili...

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti