Regija
MLADA VINARIJA, ALI S ISKUSTVOM

Vina Papak iz Iloka na policama u Engleskoj
Objavljeno 16. ožujka, 2019.
Vina s položaja Radoš prodaju se ne samo u Slavoniji i Srijemu nego i diljem Hrvatske, ali i u susjednoj BiH i Poljskoj
ILOK - Vinarija Papak mlada je obiteljska vinarija, jedna od najmlađih u Slavoniji i Srijemu, čiji se vinogradi prostiru na položaju Radoš, najistočnijem vinorodnom položaju u Iloku i Hrvatskoj, tik uz obronke Fruške gore. No iskustva ne nedostaje, jer Mladen Papak vrsni je vinar, i enolog, pa se stoga i ne treba čuditi vijesti da su se upravo njihova vina ovih dana našla na policama trgovina - u Engleskoj.Engleski kupci moći će kušati graševinu i traminac s oznakom Vina Papak, a za početak je u Englesku otišla manja količina, i to posredovanjem Hrvatice koja desetljećima živi u Londonu i kušala je vina s Radoša.

Vrhunska kvaliteta
U Londonu su prije mjesec i pol Vina Papak bila i na ocjenjivanju od tamošnjih sommeliera, što je početak proboja na engelsko tržište. Vina s Radoša prodaju se i po Hrvatskoj i susjednoj BiH, a odnedavno je važan kupac i - Poljska.

- Javio nam se distributer vina u ugostiteljstvu nakon što je, negdje kušajući naša vina, izrazio želju da ih punudi i poljskim vinoljupcima - kazuje Mladen Papak, koji je vlasnik Vinarije Papak, u kojoj, pak, radi cjelolokupna njegova obitelj. U Poljsku je otišlo prvih 600 butelja graševine i rajnskog rizlinga.

- Nisam ga ni vidio, javio se i sklopili smo posao - kazuje, pomalo u šali, Papak. Riječ je o vinima iz berbe 2017., a Papak kazuje kako je znatna količina proteklih mjeseci otišla na trižište susjedne BiH.

- U izvoz za BiH plasirali smo ozbiljne količine, što je uspjeh za našu mladu i malu vinariju. Poslali smo dosad dvije pošljike, u kolovozu i studenome prošle godine, svaka od 8000 tisuća litara vina, a u pripremi je još jedna isporuka, od 15.000 litara, koja ide do kraja ožujka. Oko 70 posto je vrhunska graševina, a ostatak cabernet, rajnski rizling i chardonnay - kazuje Papak, čija će se vina u BiH naći i u ponudi ugostiteljia i na policama trgovina. Svoja je vina nedavno i predstavio u BiH, na području Prozor - Rama.

Inače, iz berbe 2018. u Vinariji Papak proizveli su nešto više od 60.000 litara vina, no "od kvantitete važnija je kvaliteta", reći će.

Vinarija koja raste
Požaliti se, međutim, Vinarija Papak ne može ni kada je riječ o domaćem tržištu. Vina Papak prisutna su ne samo u Slavoniji i Srijemu nego i u Zagrebu, kao i na Jadranu - u Makarskoj, Šibeniku, Splitu, na Čiovu, ali i na policama velikih trgovina nekoliko trgovačkih lanaca diljem zemlje. Na Jadranu su interes za Vina Papak iskazali i ugostitelji pa vrhunska vina s Radoša konzumiraju i turisti koji posjećuju Hrvatsku.

- Jako smo dobro prihvaćeni, iako nije bilo lako ući na tržište, učiniti taj početni korak. Zadovoljni smo, moram reći, dosad postignutim, jer prvo vino koje smo plasirali na tržište bilo je ono iz berbe 2014., što je, nažalost, bila jedna od najlošijih godina u proizvodnji vina u nekoliko desetljeća. Uspjeli smo, ipak, izvući maksimum i napraviti dobra vina - kazuje Papak. Cjelolokupnu proizvodnju berbe 2017. plasirali su na spomenuta tržišta, a uskoro kreću u prodaju vina lanjske berbe.

- Mala smo vinarija, ali rastemo. Počeli smo s oko 42.000 litara vina prije pet godina i trend porasta imamo svake godine. Za veću proizvodnju nemamo ni kapacitete, iako bismo prodali i veće količine, no zanima nas prije svega kvaliteta. Imamo 13 vlastitih hektara pod vinogradima, nešto u zakupu, nešto grožđa i kupimo od drugih proizvođača - kazuje Mladen Papak.

Dodaje da oko 70 posto površina otpada na graševinu kao najvažniju i najzastupljeniju vinsku sortu, a od bijelih sorti tu su još traminac, chardonnay i rajnski rizling, kao i dvije crvene sorte, cabernet sauvignon i cabernet franc.

- Ako želimo kvalitetu, ništa se ne može napraviti preko noći - zaključio je.

Sanja Butigan
OBITELJSKA VINARIJA USRED VINOGRADA
“Mi smo obiteljska vinarija”, naglašava Mladen čiji je sin diplomirao na smjeru vinarstvo i vinogradarstvo. Njihova vinarija smjestila se usred vinograda na Radošu, južno od Iloka, s puno sunca. “Idemo u priču i s kušaonicama, kapaciteta 50-ak gostiju, koji uz vino uživati mogu i u domaćoj gastroponudi. S terasa vinarije pruža se pogled na vinograde i prekrasan krajolik, što je posve novi ambijent u kojem im pričamo priču o vinu. Ljudi dolaze i vraćaju se”, kazuje Papak. Osim što kušaju rado i ponesu iz Iloka poneku butelju Vina Papak.
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike