Regija
VIŠE OD 40 IZLAGAČA NA 16. PČELARSKIM DANIMA

Pčelarski dani započeli
“Mednim doručkom”
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Izložbeno-prodajni sajam građani mogu posjetiti od 9 do 16 sati, ulaz je besplatan
VINKOVCI - U organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije otvoreni su 16. Pčelarski dani, koji se održavaju 15. i 16. ožujka, a u okviru kojih je organiziran i Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda te stručno-edukativni skup u dvorani ‘‘Barun Trenk‘‘ u Vinkovcima.Mnogo različitih vrsta meda našlo se na štandovima na otvaranju jedinog specijaliziranog pčelarskog sajma u ovom dijelu Hrvatske, koji je okupio četdreseta izlagača. Prilika je ovo za pčelare da u dva dana trajanja manifestacije predstave svoj cjelogodišnji rad.

Sve je počelo ‘‘Mednim doručkom‘‘ s hrvatskih pčelinjaka, namijenjenom osnovnoškolcima, a ove godine to su bila djeca trećih razreda vinkovačke Osnovne škole Ivana Mažuranića, koja su se počastila pecivom, medom, palačinkama, mlijekom, uz neizostavni med. Cilj ‘‘Mednog doručka‘‘ bio je educirati i potaknuti djecu da od najranije dobi koriste med i ostale pčelinje proizvode u svakodnevnoj prehrani.

Nakon ‘‘Mednog doručka‘‘ slijedilo je svečano otvorenje sajma u nazočnosti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, dopredsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza i predsjednika Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanka Čuljka, te vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, koji je prigodnim riječima ostvorio 16. Pčelarske dane, te brojnih drugih uzvanika. Kao kruna prvog dana sajma održana je tribina pod nazivom "Agro-klaster Vukovarsko-srijemske županije i mogućnosti trženja meda".

Na svečanom otvorenju 16. Pčelarskih dana uručene su zahvalnice i priznanja, a zahvalnice su dobili: OŠ Ivana Mažuranića, Ankica Saračević, Vesna Grgurić, Mateja Pandža, Silvija Mateljan, Ivana Vučić, Glazbena škola Josipa Runjanina, Županija vukovarsko-srijemska, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Vukovar, Grad Vinkovci, Dječji vrtići Vinkovci, Savez pčelarskih organizacija Vojvodine, Savez pčelara Tuzlanskog kantona, Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije i Stipo Rimac. Priznanja su dobili: Sime Maričić, Milorad Gaković, Adam Knežević, Jure Mikulić i Mihajlo Holovka.

Drugi dan sajma, subota, 16. ožujka, uz izložbeno-prodajni sajam koji građani mogu posjetiti od 9 do 16 sati, rezerviran je za stručno-edukativna predavanja o temi “Izbjegavanje grešaka pčelara u pripremi zajednica za zimu i proljetni razvoj”. O pripremi zajednica govoriti će profesor Mića Mladenović iz Beograda, o greškama u hranidbi pčela predavanje će održati dr. Goran Mirjanić iz Banja Luke, a o bolestima u pčelinjoj zajednici dr. Zlatko Tomljanović iz Zagreba.

Organizatori 16. Pčelarskih dana pozivaju sve pčelare da posjete ovogodišnji sajam jer u veliku ponudu izložbenog materijala mogu mnogo toga saznati kroz edukativna predavanja. Ulaz na sva događanja je slobodan.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike