Osijek
PROSVJED U SREDIŠTU GRADA

Ne mijenjajmo klimu, nego sebe i svoje navike
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Globalnom pokretu priključilo se ovoga petka i nekoliko stotina učenika iz četiri osječke gimnazije

Greta Thunberg, aktivna šesnaestogodišnja Šveđanka koja je nedavno uspjela mobilizirati mlade diljem svijeta da iziđu na ulice kako bi prosvjedovali za klimu, poslužila je kao inspiracija i osječkim srednjoškolcima, koji su jučer u podne, "naoružani" transparentima i zviždaljkama, mirnom šetnjom središtem Osijeka pokušali osvijestiti svoje sugrađane i pozvati na promjene.

Osim inicijatorica i njihovih kolega iz Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića prosvjedu su se rado odazvali i srednjoškolci iz I., II. i III. osječke gimnazije, koji su se time pridružili globalnom pokretu School Strike 4 Climate, ujedno pokazujući visoku razinu osviještenosti o klimatskim promjenama i onečišćenju okoliša.

- Imamo jedan planet, Zemlju, i trebamo ju čuvati, jer to je naš jedini dom. Stoga, nemojmo mijenjati klimu, nego sebe i svoje navike. Trebamo biti svjesni da ne možemo vratiti Zemlju u stanje u kakvom je bila, ali bar možemo spriječiti njezino daljnje uništavanje - upozorila je jedna od organizatorica osječkog prosvjeda, Sara Šoš iz "Ruđerice", kojoj se pridružila i kolegica Tea Tonković, objašnjavajući kako je sve krenulo.

- Preko društvenih mreža smo saznali za Gretu, a kada smo čuli da će prosvjed biti u Zagrebu i svim većim gradovima, nismo htjeli da se opet zaboravi i Osijek. Naravno, svjesni smo da će se o tome kod nas pričati 2-3 sata i da će se sve brzo zaboraviti, ali kako bi ova tema ostala aktualna, moramo bez straha pričati o njoj, ujedno praveći male korake, poput razvrstavanja otpada i racionalnijeg korištenja automobila, koji će u budućnosti postati veliki - zaključuje Tea, kojoj se u prosvjedu pridružilo nekoliko stotina osječkih srednjoškolaca, od kojih je najviše, čak stotinu, došlo iz ekološki osviještene "Ruđerice".
Marko Mandić
PROSVJED U SEDAM HRVATSKIH GRADOVA
Sedamnaestogodišnja Laura Skala iz Zagreba prosvjed za klimu je pokrenula na nacionalnoj razini, pa ne čudi činjenica kako je ovoga petka upravo u glavnom gradu bio navjeći odaziv srednjoškolaca, kojih se, prema procjenama, okupilo 1500. No, prosvjed se uz Osijek, održao i u Splitu, Rijeci, Puli, Varaždinu i Belom Manastiru, čime su hrvatski srednjoškolci dokazali veliko zajedništvo i brigu za budućnost.

Što se tiče izostanka osječkih srednjoškolaca, profesorica biologije i ekologije u “Ruđerici”, Ljiljana Vidović, otkrila je kako zbog prosvjeda nastavni proces ovoga petka nije trpio jer su učenici, vrlo odgovorno, svoju zabrinutost za klimu iskazali prije ili poslije same nastave.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike