Kultura
9. LUTKOKAZ OD 19. DO 22. OŽUJKA NA OSJEČKOJ AKADEMIJI

Lutkarstvo je za sve, od rođenja do 99 godina, ozbiljno i neozbiljno
Objavljeno 16. ožujka, 2019.

I ove godine međunarodnoga je karaktera Lutkokaz, Međunarodna revija lutkarstva, koju već devet godina organizira Akademija za umjetnost i kulturu. Prije svega namijenjena studentima, manifestacija iz godine u godinu na sve svoje sadržaje privlači sve veći broj Osječana, zadovoljno su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavile mr. sc. Antonija Matić i izv. prof. ArtD. Maja Lučić Vuković, umjetnička voditeljica 9. Lutkokaza. I ove su godine manifestaciju vremenski smjestili tako da uključi i Svjetski dan lutkarstva, koji se obilježava na prvi dan proljeća, 21. ožujka.

Uz partnerstvo Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku (FOOZOS-a), studentima tijekom tri dana (19. - 22. ožujka) nude radionice, predavanja, izložbe, a navečer predstave, koje odabiru tako da budu za sve uzraste, uključujući i najmlađe. Ulazak na sve programe je uvijek besplatan.

U fokusu Lutkokaza su radionice, kojih je ove godine pet, a studentima nude priliku za usavršavanje, upoznavanje s različitim pedagozima i njihovim metodama rada, najavila je Lučić Vuković, sretna što će i ove godine radionice voditi neka poznata imena, koja se ponavljaju jer studenti vole njihov način promišljanja i vole raditi s njima, poput Davida Feketea (Vitez Laszlo), Zorana Petroviča iz Maribora, koji potpisuje režiju predstave BUM. Naglasak je na studentskim, ispitnim predstavama, ali u progamu su uvijek i gostujuće predstave, pa tako osim Mariborčana, ponovno nakon pet godina iz Novog Sada dolazi ista, sjajna predstava Kako je otkriveno letenje, kako bi ju vidjele nove generacije studenata. Drugu godinu zaredom radionicu će održati i bivši student AUK-a, danas ravnatelj Talijanske drame riječkog HNK-a, koji će u Osijeku, po narudžbi, premijerno izvesti svoju predstavu Pulcinella show, nadahnutu jednom od najpoznatijih ginjola svih vremena - Pulcinellom. Iz Slovenije dolazi i Tin Grabnar, koji će održati radionicu o materijalima za kazališne, lutkarske predstave pa će privući i studente FOOZOS-a, kaže Maja Lučić Vuković, ponosno najavljujući da prvi put imaju i glazbenu radionicu, koju će voditi Varaždinac Petar Eldan, profesor glazbe i otac Filipa i Nikše, koji su prije nekoliko godina diplomirali na AUK-u, danas vode Umjetničku organizaciju Gllugl, koja se već predstavljala na Lutkokazu. S prof. Petrom Eldanom dugo surađuju i često radi glazbu za studentske predstave, kaže voditeljica Lutkokaza.

Jedno predavanje održat će red. prof. art. Mira Perić, a drugo izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin. Dvije su izložbe, od kojih studentska otvara Lutkokaz, a Antonija Bogner Šaban pripremila je plakate SLUK-a.

- Nisu sve predstave striktno lutkarske, neke su nastale iz scenskog pokreta ili govora, gdje nema ničeg osim tijela ili glasa, no lutkarski su promišljane. U lutkarstvu je sve ozbiljno i vrlo neozbiljno - zaključuje voditeljica, zahvalivši domarima i spremačicama na tehničkoj podršci i razumijevanju, ali i studentskom bandu Pa kaže.

Narcisa Vekić
Na Svjetski dan lutkarstva predstava je za najmlađe, u dva termina, na AUK-u, a zatvaranje Lutkokaza u DKO-u
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike