Crna kronika
PRIJAVLJENO DEVET OSOBA

Oduzeti pištolji, puške i eksploziv
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
SISAK - Veća količina oružja zaplijenjena je od devet osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji. U petak su rezultate višemjesečne akcije i zapljene oružja prezentirali na izvanrednoj konferenciji za medije načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut i voditelj Službe kriminalističke policije Igor Pasanec. Istraživanje je dovršeno nad devetero hrvatskih državljana u dobi od 22 do 69 godina, zbog sumnje u počinjenje ukupno jedanaest kaznenih djela nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.


U sklopu istraživanja na području Siska, Petrinje i Sunje, na temelju naloga izdanih od Županijskog suda u Sisku, policajci su pretražili više domova i vozila te sredstava komuniciranja koje su osumnjičeni koristili. Pretragama je pronađeno i oduzeto ukupno 25 komada vatrenog oružja, od čega 16 pušaka i devet pištolja, dva prigušivača, četiri cijevi za puške, 54 komada raznih sastavnih dijelova oružja. U rukama policajaca završile su i četiri ručne bombe, pet električnih detonatorskih kapisli, četiri granate kalibra 20 milimetara, tri kilograma baruta, 1,4 kilograma lovačke sačme te 6480 komada vojnog i lovačkog streljiva raznih kalibara.


Svih devet osumnjičenih na adresama prebivališta neovlašteno je držalo veće količine eksplozivnih sredstava, vatrenog oružja, streljiva i njihovih sastavnih dijelova, većinom vojnog podrijetla, a trojica osumnjičenih, i to 22-godišnjak, 53-godišnjak i 48-godišnjak, radila su prepravke i preinake na takvom oružju, prilagođavajući ga za svoje, ali i za potrebe nuđenja na prodaju, kao i same preprodaje kupcima. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnesena kaznena prijava zbog nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.
Šverc oružja nije nepoznanica za Hrvatsku. Tako je prije nekoliko dana na osječkom Županijskom sudu zbog krijumčarenja oružja i eksploziva iz Hrvatske u Njemačku podignuta optužnica protiv 16 osoba. Gotovo sve zabranjeno oružje i eksploziv, koji su pronađeni i zaplijenjeni u krijumčarenju, potječe s početka devedesetih i Domovinskog rata. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike