Novosti
DUHOVNE I DRUGE POTREBE

MUP u integraciji azilanata surađuje s islamskom vjerskom zajednicom
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je javnost kako intenzivno sudjeluje u integraciji u hrvatsko društvo osoba kojima je odobren zahtjev za međunarodnom zaštitom.

- U tom procesu surađujemo s brojnim institucijama i organizacijama među kojima je i Islamska vjerska zajednica u Hrvatskoj koja vodi brigu o duhovnim i drugim potrebama tražitelja međunarodne zaštite muslimanske vjeroispovijesti. Kako bi se tražiteljima međunarodne zaštite, ali i onima kojima je zahtjev već odobren olakšala integracija i suživot, predstavnici islamske vjerske zajednice surađuju sa službenicima MUP-a u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu i to pružajući psihosocijalnu podršku, provodeći vjerske obrede i druge aktivnosti - kažu iz MUP-a.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija dr. Aziz ef. Hasanović zahvalio je ministru Božinoviću na suradnji koju je ocijenio doista uzornom te je istaknuo kako su rezultati vidljivi kroz zahvalnost brojnih obitelji kojima je Islamska vjerska zajednica na usluzi i kojima se nastoji približiti naše običaje, kulturu, tradiciju i sve ostalo potrebno za njihovu lakšu integraciju.

"Ministarstvo unutarnjih poslova početkom godine održalo je dva sastanka s Islamskom vjerskom zajednicom u Hrvatskoj kojom im je prilikom predstavljen nacionalni program u dijelu Fonda za azil, migracije i integraciju. Naime, Islamska vjerska zajednica u Hrvatskoj u svojem doprinosu integraciji osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita dosad nije bila korisnik sredstava tog fonda, a MUP im je ponudio suradnju i pomoć u ostvarivanju financijske podrške u tom dijelu zajedničke suradnje", navode iz Ministarstva. Dodaju kako, osim integracije azilanata, poduzimaju brojne druge napore kako bi i ostatak muslimanske zajednice mogao u Hrvatskoj uživati svoja vjerska i običajna prava, a u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Kao rezultat toga, prava i položaj pripadnika muslimanske vjeroispovijesti u RH mogu poslužiti kao uzor drugim zemljama Europe, ističu iz MUP-a.
S.Lacić

Aziz ef. Hasanović

predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

Rezultati su vidljivi u zahvalnosti brojnih obitelji kojima je Islamska vjerska zajednica na usluzi i kojima se nastoji približiti naše običaje, kulturu, tradiciju i sve ostalo potrebno za njihovu lakšu integraciju.