Osijek
ZA VIKEND STIŽE KRATKOTRAJNO ZATOPLJENJE

U nedjelju se temperatura
u gradu na Dravi penje
do 21 Celzijev stupanj
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Prema prognostičkim najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, nakon prilično niskih temperatura koje su obilježile ovaj tjedan, pred Osječanima je ugodan i topao vikend. Za planiranje izleta, prema prognostičarima, definitivno je bolji dan nedjelja, kada se očekuje sunčano i suho vrijeme s temperaturama koje bi se trebale popeti i do 21 Celzijev stupanj. Iako će subota biti nešto ugodnija od prethodnih dana, prijepodne bi uživanje u vikendu mogla pokvariti kratkotrajna kiša. Inače, temperatura će se popeti do 15 stupnjeva. Ipak, ugodno vrijeme koje će obilježiti nedjelju neće se zadržati, pa će već u ponedjeljak temperatura opet pasti na 13 Celzijevih stupnjeva, a u utorak na samo 7. Pad temperatura ponovo će pratiti i oblačno i kišno vrijeme. Za nadolazeći vikend optimistična je i biometeorološka prognoza. Tako će u Hrvatskoj biometeorološke prilike biti povoljne. Olakšavat će kroničnim bolesnicima podnošenje njihovih bolesti, a dobro opće stanje, uz dobro raspoloženje, osjećat će i meteoropati. Prema podatcima DHMZ-a o temperaturnim ekstremima u Osijeku, recimo kako je u ožujku 1987. temperatura bila čak minus 21 stupanj.

Zanimljivo je i da je taj minus iz ožujka 1987. mnogo niži od najniže izmjerene temperature u studenome općenito, koji je najhladniji bio 1988., kada je izmjeren apsolutni minimum od 16 stupnjeva ispod ništice. Jedanaest godina prije, 1977., zabilježen je ožujski maksimum za Osijek od 27 Celzijevih stupnjeva u plusu. N. Z. Eberhard
Rano proljeće s grmljavinama
Meteorolozi upozoravaju i kako bismo zbog snježnog pokrivača na većem području središnje Europe, kao i zbog prolongiranih razdoblja hladnijeg vremena, mogli imati kasniji početak proljeća negoli je uobičajeno. Pri manjem prodoru svježine sa sjevera kolizija dviju zračnih masa mogla bi određenim dijelovima središnje Europe prouzročiti dosta jake grmljavinske nepogode, koje mogu nanijeti materijalnu štetu, naročito u drugom dijelu proljeća. Tako se za prvi mjesec proljeća na području središnje Europe prognozira nestabilnije vrijeme, s čestom dinamikom vremenskih uvjeta. Ipak, generalno gledano, ovaj dio Europe očekuje drugi dio proljeća topliji od prosjeka. Ono što ne smijemo otpisati jesu povremeni prodori hladnoće, no takvi prodori ne bi trajali duže od tri dana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana